Binnenland

Marco van Hoof trainde hond die IS-leider Baghdadi opspoorde

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marco van Hoof trainde hond die IS-leider Baghdadi opspoorde

Het was groot nieuws toen Trump bekend maakte dat IS-leider Baghdadi gepakt was door hond Conan. Het geheel kreeg een Nederlands tintje, toen bekend werd dat Conan in Nederland was getraind en wel door Marco van Hoof. Conan is niet de enige hond die hij trainde hij leidt al 45 jaar honden op voor speciale eenheden, met als belangrijkste beweegreden: passie.

Conan werd door Trump tot held benoemd en kreeg een certificaat en een medaille. "Die hond zal daar niks om geven." Ook Van Hoof kreeg veel aandacht, wat soms overweldigend was. Toch vindt hij het mooi dat het vak in de media te zien was.

Conan is niet de enige

Van Hoof heeft veel honden getraind, volledig of net als Conan alleen in de pre-training. Conan is nu een bekende hond, maar het is lang niet de enige van zijn honden die uitzonderlijk presteerde. Welke honden en waarbij ze in actie kwamen mag Van Hoof vanwege geheimhouding niet zeggen.

Met de trainers van de honden houdt hij contact, zo hoort hij wél wat er gebeurt. Ook over hoe Conan Baghdadi opspoorde. "Ze zeggen niet alles wat daar gebeurd is." Het is goed mogelijk dat Conan niet de enige hond was die bij de actie betrokken was.

Wanneer is een hond geschikt?

"De ene hond is niet geschikt, de andere wel." Van Hoof ziet dat na een aantal maanden als de tanden gewisseld zijn. "Dat is een hele gedragsverandering voor een hond. Daar kunnen we heel veel aan zien."

Een geschikte hond heeft een bepaalde bezitsdrang om dingen op te rapen "en daarvoor te stoeien". Daarnaast moet de hond vrij zijn en sociaal zijn naar andere mensen. Hoewel ze iemand moeten kunnen jagen en vastbijten, moeten de honden niet agressief zijn. "Dat leren we ze zelf wel. Hij moet ook nog kunnen functioneren in een team en de eigen troepen niet pakken."

'Belangrijk dat ze goed terechtkomen'

De honden die Van Hoof trainde gingen onder andere naar het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. Wanneer de honden weggaan, laat dat hem niet altijd koud. Daarom controleert hij altijd of de honden goed terechtkomen.

Zo bracht hij ooit zes honden onder in New York, maar toen bleek dat ze daar in een kratje in de garage terechtkwamen, vloog hij terug. Hij haalde ze weg en bracht ze onder bij een andere klant in Noord-Carolina.

Eervol werk voor hond

De honden worden met passie en liefde getraind, maar in een positie in de frontlinie gebeurt het dat de dieren omkomen. Voor Van Hoof is het dan ook belangrijk dat de hond een spelletje leert waar het dier blij van wordt. "Het is heel z'n leven."

Zeker in de Verenigde Staten krijgt de hond veel eer, bijvoorbeeld met een speciale begrafenis als de hond in de strijd is omgekomen. Het werk van de honden kan veel verschil maken. "Het kan ook tot gevolg hebben dat gezinnen nog steeds intact zijn. Dat de mensen die erachter liepen, door de hond beschermd zijn geweest."

Marco van Hoof trainde de hond die Baghdadi opspoorde

Ster advertentie
Ster advertentie