Binnenland
NOS

Gronings conflict over koopzondag loopt uit de hand

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Gronings conflict over koopzondag loopt uit de hand

De winkel dichthouden op koopzondag? Dan 500 euro boete. Dat regime geldt al een tijdje in winkelcentrum Paddepoel in Groningen. Een aantal winkeliers heeft al voor duizenden euro's aan sancties opgelegd gekregen van de Vereniging van Eigenaren van de panden.

De VVE wil dat alle winkeliers meedoen aan koopzondag. Dat schept duidelijkheid voor consumenten die willen winkelen op zondag, is de gedachte. "Maar u denkt toch niet dat ik dat geld ga betalen", zeggen de getroffen winkeliers in koor.

Winkelier: 'Het moet ophouden met dat geouwehoer'

De sfeer in Paddepoel is op zijn zachtst gezegd verhit. Detailhandel Nederland kijkt op van de kwestie. "De afgelopen tijd hebben we her en der in het land meer gehoord dat winkeliers die hun zaak niet open wilden doen op koopzondag, een geldboete kregen. Of dat daarmee gedreigd werd", zegt Sander van Golberdinge, directeur van de brancheorganisatie. "Maar in Groningen gaat het wel erg hard tegen hard."

De fietsenwinkel in Paddepoel staat al voor 60.000 euro 'in het krijt'. "Maar dat gaat niet alleen om onze weigering om op koopzondag open te gaan. Dat heeft ook te maken met de koopavond op donderdag", zegt de eigenaar. "Het speelt al sinds 2014. Wij zijn 53 uur per week open. Dat is genoeg. Uren extra open kán gewoon niet met onze personele bezetting."

Op 22 november moet de eigenaar van de fietsenzaak verschijnen voor de rechter in Groningen. Hij is gedaagd door de VVE, die eist dat de fietsenzaak een deel van die 60.000 euro betaalt.

Op de vlakte

Paul Beeres van de VVE wil desgevraagd weinig kwijt over het conflict. Er wordt volgens hem "al zoveel onzin uitgekraamd", dat hij het beter vindt om te zwijgen. "En een aantal zaken is nu onder de rechter."

Ook de gemeente Groningen houdt zich op de vlakte. Herhaaldelijke verzoeken van de NOS aan het gemeentehuis om een toelichting, worden 'beantwoord' met een doodse stilte.

Slager Oosterhof kan het bloed van de VVE wel drinken, en dan vooral dat van de voorzitter. "Wij hebben al tussen de 5000 en 8000 euro aan boetes gekregen. En wij hadden samen met Bakker Bart een terras. Dat terras is afgelopen week weggehaald. Het is gewoon list en bedrog. Dit loopt totaal uit de hand", zegt eigenaar Oosterhof in het NOS Radio 1 Journaal.

Een bemiddelaar, die ook geen toelichting wil geven, probeert de kemphanen bij elkaar te brengen. Maar het is onduidelijk of dat gaat lukken.

Huisregels

Volgens zowel de fietsenzaak als de slagerij is er een enquête gehouden onder de tachtig winkeliers van Paddepoel. Daar kwam uit dat veel winkels wel open willen op koopzondagen, maar dan wel op vrijwillige basis. "Maar in de huisregels van de VVE stond opeens: 'winkels moeten open, en anders volgt een boete'. Ja, daar krijg je commotie over."

Ster advertentie
Ster advertentie