Binnenland
KRO-NCRV

Politiebond is vóór het strafbaar stellen van straatintimidatie: 'Niks doen is geen optie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiebond is vóór het strafbaar stellen van straatintimidatie: 'Niks doen is geen optie'

De voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs is vóór een wet die straatintimidatie strafbaar moet stellen. "Niks doen is geen optie", zegt hij bij Spraakmakers.

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat twee op de drie jonge vrouwen en één op de drie jonge mannen vorig jaar werd lastiggevallen op straat. Nafluiten, sissen of roepen tot aan achtervolgt worden. Een derde gaf aan zich bang en onveilig te voelen.

'Mensen pikken het niet meer'

Volgens Struijs is zo’n wet geen wondermiddel, maar zet het wel de norm. "Politiemensen geven aan dat het fenomeen veel meer wordt gemeld", zegt Struijs die zelf ook al veertig jaar in het vak zit. Volgens hem pikken mensen straatintimidatie veel minder dan vroeger.

Bij de politie komen ook steeds vaker filmpjes binnen van slachtoffers van straatintimidatie. "Als je dan kijkt wat er allemaal naar hen geroepen wordt, dan is het frustrerend dat je er relatief weinig aan kunt doen."

Angst om elkaar aan te spreken op straat

Ook merkt Struijs dat het beroep op de politie groter wordt, omdat de burger minder zelfredzaam is geworden. "Mensen spreken jongeren die bijvoorbeeld tegen een meisje roepen, niet meer aan op straat." Volgens hem komen burgers steeds minder voor elkaar op, uit angst voor geweld.

Rotterdam

In Rotterdam is het probleem met straatintimidatie nog veel groter dan de nieuwe cijfers van het CBS. Dat zegt VVD-wethouder Vincent Karremans. "In Rotterdam ligt het op 84 procent. Het is hier een enorm groot probleem waar we met man en macht aan werken."

Een aantal jaar terug heeft de stad zelf een verbod op straatintimidatie willen doorvoeren, maar dat had weinig succes. Naast een lobby voor deze wet, zijn er programma's ontwikkeld voor het onderwijs omdat hier veel jonge vrouwen zitten die straatintimidatie ervaren en omdat het een vormde periode is in het leven van jonge mannen.

Ook lanceerde de gemeente een campagne 'Pikpraat van straat'. Vrouwen die in Rotterdam worden nagesist of last hebben van andere vormen van straatintimidatie, kunnen dat voortaan direct melden bij de gemeente via een speciale StopApp.

'Het loopt door de hele samenleving'

Volgens Karremans zijn de daders altijd man, maar is de groep verder heel divers. Uit de proces-verbalen die in Rotterdam werden opgemaakt, is er niet één groep mannen die zich meer schuldig maakt aan straatintimidatie.

De veelgehoorde suggestie dat het vooral om mannen met een migratieachtergrond gaat, spreekt hij dan ook tegen. "Het loopt door de hele samenleving heen. Het zijn studenten en mensen van een bepaalde leeftijd, het zit overal. Dat maakt het ook zo relevant."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie