Binnenland
NOS

Vernietigend inspectierapport over jeugdzorg; kabinet grijpt in

foto: NOS/JEROEN VAN EIJNDHOVENfoto: NOS/JEROEN VAN EIJNDHOVEN
  1. Nieuwschevron right
  2. Vernietigend inspectierapport over jeugdzorg; kabinet grijpt in

Het kabinet gaat ingrijpen bij de jeugdzorg. Een deel van de decentralisatie wordt teruggedraaid, schrijven de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Sander Dekker voor Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer.

Kabinet grijpt in bij jeugdzorg: deel decentralisatie teruggedraaid

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Destijds werd gezegd dat gemeenten beter in staat zouden zijn om zorg op maat te leveren. Maar nu erkennen de ministers dat de beloften van de Jeugdwet nog onvoldoende zijn ingelost.

"Kinderen met complexe problemen ontvangen nog niet altijd op tijd de hulp die ze nodig hebben", staat in de Kamerbrief.

Inspecties luiden noodklok

De inspecties Gezondheidszorg en Jeugd en Justitie en Veiligheid slaan alarm over het jeugdstelsel. Zo constateren ze dat kinderen die meerdere problemen hebben, zoals autisme en een eetstoornis, niet op de juiste plek worden geholpen. Ook kan het zijn dat ze op een lange wachtlijst terechtkomen.

Hoofdinspecteur Gezondheidszorg over kwetsbare kinderen

Om de problemen op te lossen wordt het voor gemeenten verplicht om meer samen te werken. Gemeenten houden lichtere zorgtaken als opvoedondersteuning en schoolmaatschappelijk werk onder hun hoede. Pleegzorg, gezinsvervangende jeugdhulp en een reeks andere taken moeten ze overdragen aan 42 jeugdzorgregio's.

Ondanks de problemen gelooft De Jonge niet dat de decentralisatie van de jeugdzorg is mislukt. "Dat doet geen recht aan wat er allemaal bereikt is", zegt hij in een interview met NRC. Zo wijst hij erop dat meer jongeren in beeld zijn en dat meer jongeren worden geholpen. Ook is het aantal plaatsingen in de gesloten jeugdzorg gedaald.

"Maar ik zou niet durven zeggen dat het goed gaat. Het gaat namelijk niet goed", zegt de minister in de krant.

Vakbond: jeugdzorg een zinkend schip

Vakbond FNV zegt in een reactie blij te zijn dat het kabinet het jeugdzorgstelsel wil aanpassen. "We zijn blij dat eindelijk, na drie jaar actie voeren met de jeugdzorgwerkers, het inzicht in Den Haag is gekomen dat het huidige beleid een race naar de afgrond was", zegt de bond.

Volgens de vakbond is het wel nodig dat er snel verbeteringen komen. "Het gros van de sector loopt nu op zijn laatste benen en de jeugdzorg is op dit moment nog steeds een zinkend schip. De tekorten zijn groot. De snelheid in het proces moet er komen, net als de benodigde middelen."

Ster advertentie
Ster advertentie