Binnenland
NOSNTR

Rechters in zaak tegen Gökmen T. blijven, strafeis vanavond verwacht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechters in zaak tegen Gökmen T. blijven, strafeis vanavond verwacht

De rechters die de zaak rond Gökmen T. behandelen, mogen blijven. Dat heeft de wrakingskamer van de rechtbank in Utrecht bepaald.

Het proces tegen Gökmen T. liep vandaag grote vertraging op, nadat een van de slachtoffers het vertrouwen in de rechters had opgezegd. Zijn juridisch adviseur wraakte de rechtbank, wat betekent dat hij verzocht om de rechters naar huis te sturen.

Onze verslaggever vertelt hoe deze dag in de rechtszaal verliep

De adviseur, Karim Aachboun, vond dat de rechtbank zijn eerdere verzoek om de zaak uit te stellen ten onrechte naast zich neer had gelegd. Daardoor leek sprake te zijn van vooringenomenheid, zei hij.

Maar volgens de wrakingskamer heeft de rechtbank op een juiste manier beslist over zijn verzoek en was er geen sprake van vooringenomenheid. De vraag om nieuwe rechters wordt daarom afgewezen.

Poging tot moord

Aachboun staat een slachtoffer bij dat een conflict heeft met het Openbaar Ministerie. Het OM stelt dat de man door T. met een vuurwapen is bedreigd, terwijl hij zelf vindt dat het een moordpoging was.

Hij eist dat T. daarvoor ook wordt vervolgd en wilde het proces uitstellen in afwachting van een andere procedure. De rechtbank wilde daar niet in meegaan.

Andere slachtoffers boos

De wraking leidde tot vele uren vertraging, omdat eerst drie nieuwe rechters bij elkaar geroepen moesten worden om te oordelen over het verzoek om nieuwe rechters.

Andere nabestaanden en slachtoffers in de zaak waren woedend over de vertraging. Zij konden zich absoluut niet vinden in de wraking en zeiden het volste vertrouwen te hebben in de rechtbank. De juridisch adviseur werd boos nageroepen toen hij de zittingszaal verliet.

"Mijn cliënt kan zich de emoties en frustraties van de andere slachtoffers en nabestaanden goed voorstellen", zei Aachboun tegen de wrakingskamer. "Maar ook hij mag gebruikmaken van zijn rechten. Het is nu eenmaal zo dat justitie fouten heeft gemaakt jegens mijn cliënt."

"Een kansloze actie", reageerde een advocaat van een nabestaande al voordat de wrakingskamer uitspraak had gedaan. "De slachtoffers zitten tegen het plafond. Je bent hen alleen maar meer aan het tergen", verweet hij de juridisch adviseur.

In slaap gevallen

Gökmen T. volgde de zitting vanuit een aparte ruimte, omdat hij van de rechtbank niet meer in de zaal mocht zitten zolang er nog slachtoffers aan het woord waren. Hij zat onderuitgezakt in zijn stoel en het leek erop dat hij in slaap was gevallen.

Nadat de zaak weer was hervat, leek T. een van de agenten om hem heen uit te dagen. Hij keek de agent minutenlang aan, zei dingen tegen hem en maakte bewegingen. Agenten sommeerden T. de zitting te volgen, wat hij weigerde. Daarop werd de zitting opnieuw korte tijd geschorst.

Verveeld

Tijdens het requisitoir beschreef het Openbaar Ministerie uitvoerig hoe T. de aanslag pleegde. T., die nu weer in de zaal mocht zitten, hoorde het ogenschijnlijk verveeld aan. Hij zuchtte regelmatig, trommelde met zijn vinger op tafel en zat wijdbeens en onderuitgezakt op zijn stoel, omringd door zes agenten.

Levenslange gevangenisstraf

Bij de schietpartij in de Utrechtse tram vorig jaar maart kwamen vier mensen om het leven en raakten twee anderen ernstig gewond. De 38-jarige T. zegt dat hij de aanslag heeft gepleegd uit wraak voor het beledigen van de islam.

Gedragsdeskundigen denken dat hij zich uit frustratie over mislukkingen in zijn leven op het geloof is gaan richten. Maar ze schatten hem niet in als iemand die puur uit overtuiging heeft gehandeld en houden de mogelijkheid voor een tbs-behandeling open.

Nabestaanden en slachtoffers zeiden deze week dat ze een levenslange gevangenisstraf voor Gökmen T. willen. Ze hopen dat hij nooit meer vrijkomt.

Het Openbaar Ministerie komt naar verwachting aan het begin van de avond met een strafeis.

Ster advertentie
Ster advertentie