Binnenland
KRO-NCRV

Waarom alleen het minimumloon verhogen werknemers niet gaat helpen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom alleen het minimumloon verhogen werknemers niet gaat helpen

De PvdA, GroenLinks, SP en D66 willen het minimumloon verhogen. In Spraakmakers een gesprek met drie experts waarom alleen het minimumloon verhogen, werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt niet gaat helpen.

Volgens het Nibud komen tienduizenden mensen met een minimumloon structureel elke maand geld tekort, zelfs al vragen ze alle toeslagen aan. "Als je wilt vasthouden aan het principe dat mensen zoveel mogelijk moeten overhouden, dan moet je aan heel veel zaken sleutelen", zegt hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen van de Tilburg University.

Systemische discussie

Volgens hem kun je niet simpelweg het minimumloon verhogen, zonder dat je in andere discussies belandt. "Je ontkomt bijna niet aan een systemische discussie."

Marcel Hielkema van werkgeversorganisatie VNO-NCW illustreert dit aan de hand van een voorbeeld bij hem op de werkvloer. Eén van zijn werknemers kreeg een bonus van 250 euro. "Ze stond huilend bij ons binnen." Doordat ze gekort werd op toeslagen en extra belasting moest betalen, kostte haar dit uiteindelijk 400 euro. "Je kunt dus niet zeggen: laten we er meer geld bij doen, dan is het opgelost."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Hielkema moet voorop staan dat de werknemer er meer aan overhoudt, maar moet "het bonnetje", niet alleen bij de werkgever worden neergelegd.

Koppeling

Nic Vrieselaar is senior econoom bij de Rabobank. Hij denkt dat het verhogen van het minimumloon een kostbare aangelegenheid wordt voor de werkgevers, zodra de gekoppelde uitkeringen ook mee groeien. "Als je mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt op deze manier een steuntje in de rug wilt geven, maar daarmee ook de AOW en de uitkeringen verhoogt, dan wordt het een dure ingreep."

Uitkeringen zijn nu gekoppeld aan het minimumloon; als het ene stijgt, stijgt het andere ook. Voor een partij als de PvdA is die koppeling een belangrijk punt, terwijl de VVD het minimumloon juist wil loskoppelen van de bijstandsuitkering.

Corona

Het Centraal Planbureau heeft vóór de crisis berekend dat het verhogen van het minimumloon met mate, niet schadelijk is voor de economie. Dus dat zou in een normale economische situatie geen obstakel zijn. "Punt is of de partijen dat willen doortrekken in crisistijd", aldus Wilthagen.


Marcel Hielkema, Nic Vrieselaar en Ton Wilthagen over de arbeidsmarkt

Spraakmakers bespreekt verkiezingsthema’s

Nog één week tot we naar de stembus mogen. Daarom staan we in Spraakmakers deze week stil bij vijf belangrijke thema’s die een rol spelen bij de verkiezingen. Ghislaine Plag praat met experts over de zorg, de arbeids- en woningmarkt, het klimaat en het onderwijs.

Meer over de thema's:
Woningmarkt: Hoe redden we de woningmarkt?
Zorg: Wat doen partijen voor een gezonder Nederland?
Klimaat: Hoe overbrug je partijverschillen in de energietransitie?
Onderwijs: Wat te doen aan kansenongelijkheid?

Ster advertentie
Ster advertentie