Binnenland
WNL

'Maak onderwijs voor kinderen tot hun achttiende religievrij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maak onderwijs voor kinderen tot hun achttiende religievrij'

Kinderen zouden op school tot hun achttiende religievrij moeten worden grootgebracht. Daarvoor pleit schrijver en publicist Celal Altuntas bij WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

‘Breng kinderen op school tot hun achttiende religievrij groot’

"Niet verbieden, want daar ben ik geen voorstander van", zegt de schrijver. "Maar we moeten het onderwerp op scholen bespreekbaar maken."

CDA-Kamerlid Michel Rog, tevens te gast bij WNL Opiniemakers, is het niet eens met Altuntas. "Op alle scholen moeten alle religies aan bod komen en moet daar aandacht voor zijn. Waar het om gaat is dat we alle jongeren respect bijbrengen en ook leren dat zij respect moeten hebben voor anderen, en daar gaat het volgens mij mis."

Altuntas krijgt bijval van Samira Bouchitibi, schrijfster van het boek Waarom zijn wij Nederlander?. "Celal bedoelt gewoon artikel 23, godsdienstvrije scholen tot hun achttiende jaar en daarna zien we wel. Dat is een discussie die we inderdaad kunnen voeren."

"Het is helemaal niet erg als je een religie aanhangt, welke dan ook", stelt Rog. "Maar het gaat erom dat je de grenzen leert accepteren die wij als samenleving stellen."

Er is een verschil tussen religie en de ideologie van de religie, betoogt Altuntas. "De sociale kant, de overtuiging van de religie kan geen kwaad. Maar de ideologische kant van het verhaal vormt een bedreiging voor het huidige systeem van de democratie. Iedereen wil zijn ideologie opleggen om het systeem te veranderen."

CDA'er Michel Rog ziet niks in het idee. "Dan ben je een van onze belangrijkste grondrechten omver aan het werpen. Denk je dat rapper Boef omdat hij op school religievrij opgroeit hij zich anders zou gedragen? Daar geloof ik helemaal niks van."

"Ze worden gevormd van kind af aan", reageert Altunas. "Wat mij betreft krijgen kinderen op school veel meer filosofie dan lessen over de bijbel, dan leren ze na te denken."

Ster advertentie
Ster advertentie