Binnenland
NOS

Liberia na de ebola-crisis: 'We zijn vergeten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Liberia na de ebola-crisis: 'We zijn vergeten'

Hoe is Liberia eraan toe, drie jaar na de ebola-crisis? In augustus 2014 brak ebola uit in het dorp Dolo Town. Alles moest in quarantaine, alles werd afgeschermd van de rest van de wereld.

Onze correspondent sprak met een man die een klein winkeltje runt met cd’s, films en eten. Hij heeft zijn vrouw en kinderen verloren. Na de gezondheidscrisis is er een miljard dollar in Liberia gestopt. Maar daar is weinig van te zien. “We zijn vergeten. De NGO’s zijn vertrokken en wij moeten zien te overleven.”

Verplegers die tijdens de ebola-uitbraak aan het werk waren, werken er nu nog. “Er waren veel lichamen. Drie lagen hier binnen, drie lichamen onder de boom buiten. Ze lagen overal. En de lichamen waren gevaarlijk.”

Of de hulpverleners iets van het geld dat in het land is gestoken hebben gezien? Daar moeten ze een beetje om lachen. “Alles wat ik kan zeggen: godzijdank hebben we ons best gedaan. Sommigen zijn dood gegaan, sommigen overleefden. Wij staan hier nog”, vertelt een verpleegster. Ze verdient 175 dollar per maand.

Wat ze zijn opgeschoten sinds die tijd? “We hebben de kennis. De ervaring. We zijn klaar om ebola weer te bestrijden.”

Volgende week dinsdag gaan de mensen in Liberia naar de stembus.

Ster advertentie
Ster advertentie