Binnenland
KRO-NCRV

Een middagje 'chillen' in het verpleeghuis?

foto: kro-ncrv
  1. Nieuwschevron right
  2. Een middagje 'chillen' in het verpleeghuis?

De komende twintig jaar zal het aantal mensen dat lijdt aan dementie verdubbelen. Vooral jongeren zullen hiermee moeten dealen in de toekomst, maar volgens zorgvernieuwer Teun Toebes (23) zijn juist zij nog erg onwetend over het onderwerp. "Dementie wordt nog te veel geframed als een sociale dood", aldus Toebes in Spraakmakers.

Quote

Iedereen krijgt er op de één of andere manier mee te maken in zijn leven.

Teun Toebes

In Nederland leven bijna 300.000 mensen met dementie en door de vergrijzing neemt dit aantal alleen maar toe. Teun Toebes is zorgvernieuwer en zet zich in voor mensen met dementie. Hij woont zelfs met ze samen in een tehuis en daar heeft hij waardevolle vriendschappen opgebouwd. "Je kunt alles tegen elkaar zeggen. Het is enorm wederkerig contact."

Volgens Toebes zijn er veel onterechte opvattingen over dementie. "We zien het hebben van dementie als het verlies van de gehele identiteit." Toebes woont al twee jaar tussen de dementerenden en ervaart dat dit niet waar is. "Ad is een van m'n beste vrienden. Hij heeft mij bier leren drinken en voetbal kijken."

Chillen in een tehuis

Samen met Young Impact maakte hij het lespakket #MensVoorAltijd om jongeren in contact te brengen met mensen met dementie. Met de methode willen ze jongeren stimuleren om 'een middag te komen chillen in het verpleeghuis'. "Dat is de eerste stap om een andere kijk op dementie te krijgen", zegt Toebes.

Verslaggever Maarten Bleumers ging met Jordy Minnaard op pad in een verpleeghuis in Goes.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie