Binnenland
KRO-NCRV

In Italië is beveiliging van bedreigde advocaten verplicht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In Italië is beveiliging van bedreigde advocaten verplicht

Jan van Nieuwamerongen, politie-verbindingsofficier in Rome, vraagt zich af of de beveiliging van rechters en advocaten in Nederland nog goed werkt. "Het stelsel stamt van twintig jaar geleden. Je kunt je afvragen of het in de huidige situatie nog functioneert", zegt hij in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

In Italië hebben ze een lange traditie in de omgang met kroongetuigen en de bedreiging vanuit de maffia. Volgens liaisonofficier Van Nieuwamerongen krijgen rechters en advocaten in Italië altijd bescherming als ze gevaar lopen. Dat is bij wet geregeld en daar valt niet over te discussiëren.

De moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond, galmt nog na in Nederland. Als je hier als advocaat beveiligd wilt worden, dan moet je aangeven waarom. Veel advocaten zijn bang dat ze dan hun werk niet meer kunnen doen. Ook moeten ze een geheimhoudingsclausule ondertekenen als ze beveiliging willen krijgen.

Praktisch uitvoerbaar

Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten vraagt zich af of dit praktisch uitvoerbaar is en tegen welke prijs. "Want hoe beveilig je niet alleen de persoon zelf, maar ook diegenen om hem heen?" Volgens Van Oosten is de kring die potentieel gevaar loopt, bijvoorbeeld een gezin, familieleden en vrienden, onuitputtelijk. "Er is altijd wel iemand te vinden waarmee je iemand raakt."

Ex-maffiabaas aan Nederlandse justitie: 'Praat met ons over getuigenbescherming'

Ster advertentie
Ster advertentie