Binnenland
NOSNTR

Advocaat over BOOS-aflevering: ‘aantijgingen worden lastig te bewijzen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat over BOOS-aflevering: ‘aantijgingen worden lastig te bewijzen’

De veel besproken aflevering van BOOS over machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice of Holland was vanaf vandaag te zien op Youtube. In de video staan verschillende aantijgingen van seksueeloverschrijdend gedrag.

Advocaat noemt BOOS-aflevering 'schokkend'

Video niet beschikbaar

“Het was schokkend om dit allemaal te horen”, vertelt advocaat Floor Oehlen in Nieuws & Co. Ze is gespecialiseerd in rechtsbijstand aan slachtoffers en zedendelicten. Zij ziet veel verhalen voorbij komen zoals in de aflevering van BOOS.

Strafbaar

“De juridische duiding is en blijft een hele moeilijke”, vertelt ze. Het zal lastig zijn om verschillende aantijgingen van seksueel overschrijdend gedrag, die in het programma worden gemaakt, aan te wijzen als strafbaar. Dat komt omdat het in veel gevallen gaat om meerderjarige slachtoffers. “In de wet wordt op dit moment verlangd dat er sprake is van geweld of een andere feitelijkheid waardoor je kunt spreken van een ontuchtige handeling. Dat zal een hele moeilijke blijven.”

In de video wordt er ook gesproken van machtsmisbruik. Dat blijkt ook moeilijk om aan te tonen als strafbaar. “De grenzen zijn daar niet scherp te trekken. In de rechtspraak wordt er gekeken naar de concrete situatie om te beoordelen of daar sprake van is.”

Ali B

Een van de aantijgingen van machtsmisbruik gaat om de ex-coach Ali B. Hij zou een van de oud-deelneemsters hebben verkracht. Ze durfde zich niet te verzetten vanwege zijn positie. Ali B ontkent echter alles. Dat compliceert de zaak. “Er zijn vaak geen getuigen. Het is een tegen een”, legt Oehlen uit. Het kan helpen als er meerdere mensen naar voren komen met grensoverschrijdend gedrag wat in lijn ligt met de aanklacht. “Dan kan het zo zijn dat het totaal plaatje en verklaringen dan toch voldoende opleveren om tot een bewezenverklaring te komen.”

Herkenbaar

De verhalen die de slachtoffers vertellen in de aflevering zijn ziet Oehlen vaak terug in haar cliënten. “Wat je ziet is dat zij bespreekt in welke positie zij verkeerd. Dat zij denkt dat ze wel mee moet doen en zich niet moet verzetten, want dat kan problemen veroorzaken. Dat herken je wel degelijk bij cliënten die bij mij aankomen.”

Melden

Mediagigant John de Mol gaf in BOOS ook nog reactie over de aantijgingen. Hij was een tijd eindverantwoordelijk voor The Voice of Holland. Volgens hem had het programma meerdere loketten waar deelnemers zich konden melden over grensoverschrijdend gedrag. Dat is niet gebeurt. “Dat is het hem nou juist. Je moet je inleven in een meisje van achttien, ze denkt misschien wel een hele carrière te kunne maken. Die heeft daar te maken met artiesten waar ze tegen opkijkt. Dan is het logisch dat ze het niet durft te melden. Ze durft het waarschijnlijk niet eens te melden aan haar moeder of beste vriendin, laat staan in zo’n programma.”

Presentator Tim Hofman zegt in de aflevering dat de schuld uiteindelijk bij de mannen ligt en dat dit soort situaties voorkomen moeten worden. “Daar sluit ik mij volledig bij aan. We moeten met z’n allen voorkomen dat mensen zich vrij voelen om zo te handelen.”

NC BOOS TVOH

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie