Binnenland

Cao-akkoord voor universitaire ziekenhuizen, mogelijk geen nieuwe staking

NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Cao-akkoord voor universitaire ziekenhuizen, mogelijk geen nieuwe staking

Zorgbonden en werkgeversorganisatie NFU zijn het eens geworden over een nieuwe cao voor medewerkers van universitaire ziekenhuizen (umc's). De leden van de vakbonden moeten er nog wel mee instemmen. Als dat gebeurt, gaat een geplande staking van umc-personeel op 25 november niet door. Dat zou de derde staking in korte tijd zijn, zeker 10.000 zorgmedewerkers zouden eraan meedoen. Lilian Moermans is verpleegkundige in het UMC in Maastricht, zij is lid van de FNV en heeft ook meegedaan aan de stakingsdagen. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt ze over het akkoord.

Meer salaris

In de nieuwe cao krijgen werknemers structureel meer salaris: per maand gaat het om minimaal 75 euro bruto extra. Ook zijn afspraken gemaakt over de werkdruk. Zo wordt de rusttijd na een bereikbaarheidsdienst of nachtdienst verlengd en krijgt het personeel een hogere toelage voor onregelmatige diensten. Ook ontvangen medewerkers volgens de nieuwe cao een toeslag van 90 euro als hun rooster binnen 72 uur wordt aangepast.

Begin september legde werkgeversorganisatie NFU al een eindbod neer voor een cao, maar niet alle zorgbonden gingen daarmee akkoord. Uit onvrede over het voorstel legden duizenden medewerkers van universitaire ziekenhuizen op 28 september en 26 oktober hun werk neer. Alleen spoedopnames gingen door. Vakbond FNV sprak van de grootste staking in academische ziekenhuizen ooit.
Het personeel van de academische ziekenhuizen eiste bij de stakingen een loonsverhoging van 3 procent per jaar voor alle medewerkers en concrete afspraken over minder werkdruk.

Structurele loonsverhoging

"Het ging om veel meer dan alleen salaris: het ging ook over de werkdruk. Dat mensen die zwanger zijn bijvoorbeeld geen avonden en nachtdiensten hoeven te draaien, dat mensen een extra toelage krijgen als ze een dienstruil moeten doen in verband met tekorten." Hoewel er een groot tekort is aan werknemers, denkt Moermans toch dat dit goed is: "Als de secundaire arbeidsvoorwaarden beter zijn en het salaris hoger, hoop je ook dat dat tekort minder wordt," zegt ze.

De werkgeversorganisatie zei eerder niet verder te kunnen gaan dan een structurele loonsverhoging van 3,5 procent voor een deel van het personeel, onder wie verpleegkundigen. Voor werknemers met een lager salaris, zoals beveiligers en schoonmakers, gold in het eerdere eindbod een structurele loonsverhoging van 1 procent. In het akkoord dat er nu ligt, krijgt die laatste groep er 2 procent bij.

De vakbonden FNV, FBZ, LAD en CNV leggen het principeakkoord volgende week voor aan hun leden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie