Gemeenten hebben het financieel moeilijk: 'We zijn al door het gat van de bodem gezakt'
- Nieuws
- Gemeenten hebben het financieel moeilijk: 'We zijn al door het gat van de bodem gezakt'
Het gaat niet goed in de huishoudboekjes van gemeenten in Nederland. Structureel moet er geld bij en anders is het flink snijden in alle gemeentelijke voorzieningen. Wethouders Paul Dirkse, gemeente Leiden, Stephan Brandligt, gemeente Delft en Gea Wielinga, gemeente Súdwest-Fryslân bespreken in De Nieuws BV dit probleem.
Video niet beschikbaar
Paul Dirkse, wethouder in de gemeente Leiden, legt uit dat gemeenten te veel taken van de Rijksoverheid moet uitvoeren en daar te weinig geld voor krijgen. "De kern van de afgelopen vijf jaar is dat we wel taken erbij krijgen, maar dat de bekostiging echt achterblijft. Dan kan je interen op je reserves, zoals we nu doen, maar dat houdt een keer op", aldus Dirkse. Als gemeenten taken op zich moeten nemen zullen ze daar ook bekostiging voor moeten krijgen. "Anders gaat het ten koste van zwembaden, bibliotheken, sportaccommodaties."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De wethouder uit Leiden is niet de enige, ook wethouder Gea Wielinga uit de gemeente Súdwest-Fryslân ziet de bodem. Wielinga vindt het goed dat de gemeente verantwoordelijk is voor zorgtaken, aangezien zij dicht bij de inwoners staan. Wielinga: "Alleen dat is gepaard gegaan met een korting van 25%." Dit betekent dat de gemeente voor dat geld dezelfde zorgtaken moet uitvoeren als die eerst gedaan werden door het Rijk en de provincie.
Meer druk door corona
Daarbij zorgt de coronapandemie voor extra druk op gemeentes. Wethouder Brandligt, uit de gemeente Delft: "Door corona zie je dat er nu een aantal zaken belangrijk zijn voor gemeenten. Je ziet dat het heel druk op straat en in de recreatiegebieden is. Mensen willen naar buiten toe, maar we moeten nu juist bezuinigingen op de openbare ruimte, omdat we te weinig geld hebben. Daar krijg je nu een conflict. Minister Slob heeft gezegd dat wij geld krijgen als gemeente voor de ventilatie in scholen, ook vanwege corona. Het Rijk betaalt 30 procent en de gemeenten en de scholen moeten nog 70 procent betalen. Maar we hebben die 70 procent niet, dus we kunnen dat ook niet investeren."
Brandligt heeft het idee dat ministeries afzonderlijk van elkaar taken bedenken en die bij de gemeenten neerleggen, zonder daar een overzicht in te hebben. "Niemand heeft een totaaloverzicht en in de gaten wat er vanuit al die ministeries op de gemeente afkomt. Dat zou het Ministerie van Binnenlandse Zaken moeten doen, want zij moeten kijken of het allemaal wel kan wat die ministeries bij ons neerleggen", zegt Brandligt.
De wethouders doen een beroep op het komende kabinet. Dirkse: "De mensen die gaan onderhandelen voor het nieuwe kabinet, los dit op." Brandligt voegt daar aan toe dat het belangrijk is dat bij de komende kabinetsformatie gemeentefinanciën als onderwerp op de formatietafel komt te liggen. Gemeentepolitiek is volgens Brandligt nog niet goed zichtbaar en daar moet verandering in komen.