Binnenland

Vanavond op NPO Radio 1: Napoli - Feyenoord

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vanavond op NPO Radio 1: Napoli - Feyenoord

[NOS] Na het Manchester City van Pep Guardiola wacht Feyenoord dinsdag in Napels het Napoli van Maurizio Sarri. Geen prettig vooruitzicht voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst. Onder leiding van de 58-jarige Italiaan is Napoli uitgegroeid tot een van de best voetballende ploegen van Europa.

Het spel van Napoli onder Sarri drijft op balbezit, op een hoge balcirculatie, van achteruit zo snel mogelijk naar voren, via korte passes met name, van achterhoede naar middenveld, via driehoekjes, met veel beweging met en zonder bal. Oogstrelend en zeer amusant. Het heeft zelfs al een naam, het 'Sarrismo'. Voorbeelden van typische gevallen van 'Sarrismo' gaan viral.

Volg de wedstrijd live op NPO Radio 1

Het duel Napoli - Feyenoord in de Champions League is live te volgen op NPO Radio 1 in Langs de Lijn En Omstreken. De wedstrijd begint om 20.45 uur.

'Italië moet Sarri dankbaar zijn'

"Elke twintig jaar is er een innovatie in het voetbal", zei Fabio Capello in juni van dit jaar. "Na het Ajax van Rinus Michels, kwam het AC Milan van Arrigo Sacchi, daarna Pep Guardiola, die het voetbal een beetje in slaap suste. Gelukkig hebben we nu Sarri, die het voetbal wakker kan schudden."

"Heel Italië moet Napoli dankbaar zijn", zei Sacchi. "De jongens doen iets buitengewoons en de manier waarop ze spelen, wordt zelfs gewaardeerd door tegenstanders. Dat is een belangrijk signaal." Ook Guardiola is vol lof: "Aan de bal zijn ze fantastisch. Voor mij behoren ze tot de beste drie voetballende teams van Europa." De politie in Napels heeft gisteravond drie Feyenoordsupporters opgepakt omdat ze met stenen naar agenten hebben gegooid. Volgens lokale media hadden de supporters gedronken en verzetten ze zich tegen hun arrestatie.

Voor zijn spel heeft Sarri spelers nodig met een perfecte balcontrole en die heeft hij. In het 4-3-3-systeem van Napoli speelt de Braziliaanse Italiaan Jorginho als centrale man een sleutelrol. Opvallend is de aanval. Het drietal José Callejón, Dries Mertens, Lorenzo Insigne vormt de gevaarlijkste aanvalslinie van de Serie A. Geen lengte, wel techniek en beweeglijkheid. Jan-Arie van der Heijden en de anderen Feyenoord-verdedigers kunnen hun borst nat maken.

'Sarri maakt een ploeg beter'

Het spel van Napoli is mooi om te zien en levert goals en punten op. Met 94 doelpunten was Napoli vorig seizoen de meest scorende ploeg van Italië en ook dit seizoen staat de teller van de koploper van Italië al op 22 treffers. Geen ploeg maakte meer goals.

"Sarri wil veel verticale ballen zien", legt Mertens uit. "Spelers moeten zich veelvuldig laten zakken. We moeten de bal hebben en het spel domineren. Mooi om te zien. Hij is gewoon een goede trainer. Hij laat een ploeg voetballen en maakt een ploeg beter."

Niet welkom

Feyenoordsupporters zijn niet welkom in het stadion vanwege de rellen in 2015 in Rome voor de wedstrijd tegen AS Roma, waarbij tientallen arrestaties werden verricht.

Ondanks het verbod zijn sommige fans toch naar Napels gereisd. Volgens het AD proberen ze daar aan kaartjes voor de wedstrijd te komen. De Italiaanse politie zegt dat ook Nederlanders met een kaartje het stadion niet in mogen.

Ster advertentie
Ster advertentie