Binnenland

Golden Globes: Geen verrassingen, sterren in het zwart en Oprah stal de show

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Golden Globes: Geen verrassingen, sterren in het zwart en Oprah stal de show

Hij had het aangekondigd: de Golden Globes 2018 zouden in het teken staan van #MeToo. Presentator Seth Meyers hield woord en opende de 75ste editie van de awardshow met: "Goedenavond, dames en overgebleven heren."

Enkele minuten later ging het al over filmproducent Harvey Weinstein, die de afgelopen tijd door meerdere actrices is beschuldigd van seksueel misbruik. "Maak je geen zorgen", zei Meyers. "Over twintig jaar horen we weer van hem. Dan is hij de eerste persoon die wordt uitgejouwd bij het herdenkingsgedeelte van de show." De presentator richtte zich ook op Kevin Spacey en andere mensen uit de film- en tv-wereld die in verband zijn gebracht met seksueel wangedrag.

#MeToo was een terugkerend thema tijdens de Golden Globes. Al op de rode loper namen actrices een standpunt in. Zij waren vrijwel allemaal in het zwart gekleed en acht van hen hadden vrouwenrechtenactivisten uitgenodigd op het gala in Beverly Hills.

Time's up!

Filmjournalist Daniëlle Koop zag wel een aantal uitzonderingen, vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal. De meest opvallende was Meher Tatna, de president van de Hollywood Foreign Press Association, die in een felrode jurk de loper betrad. Verder droegen ook veel mannen zwarte kleding en spraken mannelijke winnaars zich uit tegen seksuele intimidatie. "Maar wel minder uitgesproken dan de vrouwen, maar ik denk dat zij bewust een stapje terugzetten", aldus Kool.

Veel sterren droegen daarnaast een speld met de tekst Time's Up. "Dat is een beetje de nieuwe slogan die uit #MeToo is voortgekomen." Die slogan richt zich ook op inclusiviteit en gelijkheid tussen man en vrouw.

The Marvelous Mr.s Maisel

Qua prijzen waren er geen grote verrassingen, volgens Kool. "Alleen in de categorie beste TV-serie, daar won The Marvelous Mrs. Maisel. Niemand zag aankomen dat deze Amazonserie zou winnen", aldus de filmjournalist.

Martin McDonagh, Sam Rockwell, Frances McDormand, Graham Broadbent en Peter Czernin van Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

De Brits-Amerikaanse film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri werd de grote winnaar en nam vier prijzen mee naar huis. De Duitse productie Aus dem Nichts won de Golden Globe voor beste buitenlandse film. The Shape of Water was vooraf de grote favoriet met zeven nominaties, maar verzilverde er slechts twee.

Oprah Winfrey won de oeuvreprijs en ontving op sociale media veel lof voor haar overwinningsspeech, die ook in het teken stond van #Metoo: "Er zal een dag aanbreken waarop vrouwen en mannen zullen opstaan die ervoor zorgen dat niemand ooit nog me too hoeft te zeggen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie