Binnenland
KRO-NCRV

'Klimaatslachtoffers herdenken? Zorg gewoon dat schade snel afgewikkeld wordt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Klimaatslachtoffers herdenken? Zorg gewoon dat schade snel afgewikkeld wordt'

Een jaar na de overstromingen in Limburg zijn veel mensen nog steeds niet geholpen. Daar moet in EU-verband een oplossing voor komen. Dat is beter dan een Europese herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers. Dat zegt Daan Prevoo, burgemeester van Valkenburg aan de Geul bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De verwoestende overstroming van vorig jaar, Roy Betten kan er over meepraten. Zijn camping in Duitsland werd volledig verwoest. In een herdenkingsdag, zoals voorgesteld door Eurocommissaris Frans Timmermans, ziet hij niets. "Ik denk dat het veel belangrijker is om in internationaal verband te kijken: hoe kunnen we mensen waarschuwen? Hoe kunnen we voorkomen dat er meer slachtoffers vallen?"

Wie er ook weinig in ziet, is burgemeester Prevoo, wiens gemeente veel overlast van de overstromingen had. "Er zijn veel mensen die een jaar na dato nog steeds niet geholpen zijn en hun leven niet kunnen oppakken." Er wordt namelijk "veel gesoebat" over wie welke schade moet betalen. In plaats van een herdenking moet het dáár over gaan, vindt hij.

Schep bovenop

Hij roept Timmermans op om zich in te zetten voor een "grensoverschrijdende samenwerking" om dit mogelijk te maken. "Wat ik heb geleerd van de watersnoodramp in Limburg: er is vooral behoefte bij slachtoffers aan perspectief: sneller hulp om leven op te pakken. En dat betekent dat schade snel afgewikkeld moeten worden. En ik denk dat je dat op EU-schaal kunt regelen."

De overstroming in Limburg was "direct een gevolg" van klimaatverandering, zegt weerman Gerrit Hiemstra. Wat het verschil is met natuurrampen? Klimaatverandering doet er 'een schep bovenop', vertelt Hiemstra. Hij legt uit dat er sinds een aantal jaar een rekenmethode is die duidelijkheid verschaft. "Hiermee kun je achteraf analyseren in hoeverre een gebeurtenis past in het verleden, of dat het er absoluut niet meer in past."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie