Binnenland
NOS

Kipcash: witwassen door geld in kip te stoppen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kipcash: witwassen door geld in kip te stoppen

De 76-jarige zakenman Hennie van R. heeft volgens het OM de afgelopen jaren via zijn vleesbedrijf uit Roermond miljoenen euro's aan contanten naar de Antillen vervoerd. Het geld zat verstopt in kiprollades en is volgens justitie afkomstig van illegale praktijken. Van R. stond gisteren voor de rechter.

In juni 2015 werd een lading bevroren rollades op Aruba onderschept. In het vlees zat 2,8 miljoen euro verstopt. In 2014 is ook al een bedrag van 4,5 miljoen euro op die manier vervoerd, zegt het OM. Volgens zijn advocaat wordt Van R. ook verdacht van een aantal "belastinggerelateerde" kwesties.

Kipcash

Journalist Bram van der Heijden van dagblad De Limburger zei vanavond in NOS Met het Oog op Morgen dat het geld afkomstig was van drugshandel in Europa. De drugs zouden afkomstig zijn van drugsbaronnen in Venezuela. Om het geld vanuit Europa terug te krijgen, werd de witwasconstructie bedacht.

Spijt

Van R. heeft toegegeven dat hij het geld in rollades heeft vervoerd naar de Antillen. Tegen de rechters zei hij dat hij spijt heeft. "Ik heb stommiteiten begaan. Waarom het gebeurd is, weet ik nog steeds niet."

Hennie van R. begon naar eigen zeggen in de jaren zeventig met ondernemen op de Antillen. Later zette hij ook bedrijven op in Nederland en in Belgiƫ, waar hij nu woont.

Ster advertentie
Ster advertentie