Binnenland
NOS

Hoe houdbaar is de positie van de Saudische kroonprins na 'Khashoggi'?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe houdbaar is de positie van de Saudische kroonprins na 'Khashoggi'?

De druk op Saudi-Arabië om meer openheid te geven rondom de moord op journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul neemt toe. Gisteren riep de Turkse president Erdogan op bekend te maken wie de opdrachtgever van de moord is. Er wordt daarbij veel gekeken naar kroonprins Mohammed bin Salman, de jonge roerganger uit Saudi-Arabië die na een paleiscoup in 2017 grote macht heeft vergaard.

Video niet beschikbaar

Volgens Paul Aarts, politicoloog en Saudi-Arabiëkenner, stapelt de kroonprins flater op flater. Dat vertelt hij in Met het Oog op Morgen. Zo ziet hij de boycot van Qatar als een blunder, verliep de ontvoering van de Libanese premier Hariri vrij chaotisch en escaleerde een diplomatieke crisis met Canada. De moord op Khashoggi past in dit rijtje, volgens Aarts.

De familie Saud is volgens de politicoloog bezig om een constructie te bedenken om MBS, zoals de kroonprins dikwijls wordt genoemd, uit de wind te houden. "Door betrokken mensen op te pakken, bijvoorbeeld."

Het lijkt Aarts "heel waarschijnlijk" dat MBS betrokken is bij de moordopdracht op Khashoggi. "We weten dat er een moordenaarsbrigade is uitgezonden om Khashoggi onschadelijk te maken. Of de kroonprins letterlijk de opdracht heeft gegeven om de moord te plegen, weten we niet, maar hij zal wel gezegd hebben dat Khashoggi tot de orde moest worden geroepen."

Geen alternatief

De Franse krant Le Figaro meldde op basis van diplomatieke bronnen dat de Saudiërs MBS zouden willen vervangen door zijn jongere broer Khalid, die eind 20 is. Hij werd vorig jaar gekatapulteerd tot ambassadeur in de VS, een prestigieuze en belangrijke post. Recent werd hij 'teruggevlogen' naar de VS. "Het is gissen waarom, maar die terugvlucht lijkt me onvoldoende aanwijzing om te speculeren dat hij de nieuwe kroonprins wordt."

Ook de broer van de huidige koning, Ahmed, lijkt Aarts geen logisch alternatief. Hij verblijft in Londen en heeft daar kritiek geuit op MBS. "Dat werd hem niet in dank afgenomen in Saudi-Arabië. Het schijnt dat hij niet meer terug durft."

Aarts denkt daarom dat MBS de zaak-Khashoggi gewoon overleeft. Zijn vader, de koning, wil hem immers op de troon. En we zullen niet snel van hem af zijn: de 33-jarige heeft nog een heel leven voor zich.

Ster advertentie
Ster advertentie