Binnenland

Schippers: niet zwartepieten in eiercrisis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schippers: niet zwartepieten in eiercrisis

Minister Schippers vindt achteraf dat in de fipronil-affaire sneller had kunnen worden gehandeld. Maar ze weet niet of dat ook kon met de kennis van toen, zei ze in de Tweede Kamer. De Kamercommissie voor Economische Zaken heeft het reces onderbroken voor een debat over de eiercrisis met Schippers en staatssecretaris Van Dam.

In het debat zeiden veel Kamerleden dat het vertrouwen in de veiligheid van het voedsel door de affaire een deuk heeft opgelopen. Ze zeiden dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit NVWA eerder in actie had moeten komen, zich te bureaucratisch heeft gedragen en niet duidelijk heeft gecommuniceerd.

Geen 100-procentgarantie

Schippers zei dat uit de crisis lessen moeten worden getrokken. Ze wil niet "zwartepieten", maar het onderzoek dat oud-minister Sorgdrager doet naar de affaire moet ook uitwijzen of de NVWA adequaat is omgegaan met meldingen. "In hoeverre is de NVWA berekend en ingericht op tienduizenden tips; is de financiering en bemensing in orde?", vroeg ze zich hardop af.

De minister benadrukte wel dat de overheid geen 100-procentgarantie kan geven dat voedsel veilig is en dat het bedrijfsleven ook een eigen verantwoordelijkheid heeft. De minister erkende dat uitlatingen van NVWA-topman Van Zoeren in Nieuwsuur om terughoudend te zijn met het eten van eieren preciezer hadden gemoeten.

Uitgekleed

Volgens een groot deel van de Kamer was de affaire minder groot geworden en hadden er minder kippen hoeven te worden gedood als de NVWA na tips vorig jaar grondiger onderzoek had gedaan.

Onder meer GroenLinks, SP en Partij voor Dieren vinden dat er te veel op de NVWA is bezuinigd en dat die te veel is uitgekleed.

Vertegenwoordigers van de pluimveehouderij delen gekookte eieren uit voor de Tweede Kamer tegen de negatieve beeldvorming van eieren door het fipronil-schandaal.

In het programma Met het Oog op Morgen werd teruggeblikt of de Voedsel en Warenautoriteit wel juist hebben gehandeld in de friponil kwestie.

Heeft de NVWA juist gehandeld in de fipronil-kwestie?

Verschillende supermarkten hebben gisteren wafels uit de schappen gehaald omdat er fipronil in zit. Het gaat om ketens van de Superunie, zoals Plus, Spar, Coop en Emté. Op aandringen van de fabrikant verkopen ze geen mini-eierwafels en sneeuwwafels van het eigen merk meer. Mogelijk worden ook andere eierproducten uit de schappen gehaald. Een woordvoerder van Emté zegt dat hij geen idee heeft waar dit gaat eindigen. Begin deze maand werd al bekend dat het anti-luizenmiddel fipronil in koekjes was gevonden, maar het gaat daarbij om ongevaarlijke hoeveelheden.

Directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) benadrukt dat het op aangeven van de fabrikanten gebeurt en de maatregelen niet opgelegd wordt door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

"Er is absoluut geen sprake van stiekem en er is ook geen soort lijst van besmette koekjes", zegt Roorda op NOS Radio 1. "Het is een gebruikelijke procedure als een fabrikant aangeeft dat er iets mis is met de productie, de kwaliteit of de etiketten van een product."

Klanten die deze producten eerder deze week nog gekocht hebben kunnen de koekjes terugbrengen naar de winkel.

Fipronil op NPO Radio 1

In Nieuws & Co vanmiddag een uitgebreid verslag over het debat en een overzicht over de kwestie tot nu toe.

Ster advertentie
Ster advertentie