Binnenland
AVROTROS

Veldepidemioloog Amrish Baidjoe: 'Begrijp niet goed waarom ingrijpen zo lang op zich laat wachten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veldepidemioloog Amrish Baidjoe: 'Begrijp niet goed waarom ingrijpen zo lang op zich laat wachten'

Het recente rapport van KPMG trekt de harde conclusie dat Nederland nogal steken heeft laten vallen in de strijd tegen corona. Met de oplopende besmettingscijfers kans op revanche, zou je denken, maar veel wetenschappers vinden dat ook nu de Nederlandse overheid niet doorpakt.

Video niet beschikbaar

Eén van hen is de toonaangevende veldepidemioloog Amrish Baidjoe. Hij maakt deel uit het internationale coronacrisisteam van het internationale rode kruis en coördineerde eerder grote gezondheidscrises zoals Ebola in Guinea en de Zika in Zuid-Amerika. Hij hamert er al tijden op: Nederland moet sneller en beter handelen.

Maatregelen moest al 2 weken geleden

Baidjoe begrijpt niet waarom niet meer de internationale lijn wordt gevolgd bij het bepalen van het Nederlandse coronabeleid: "Ik zou nu alle basismaatregels zoals de WHO ze noemt invoeren. Sterker nog, die zou ik al twee weken geleden hebben ingevoerd. Dat zijn maatregelen die urgentie aangeven en dat leidt er al toe dat mensen zich voorzichtiger gaan gedragen."

De epidemioloog heeft het dan over afstand houden, goede ventilatie en het opnieuw invoeren van de mond-/neusmaskers. "Als wetenschapper kan ik niet begrijpen dat in hoog-risico instellingen zoals ziekenhuizen en zorginstellingen geen goede kwaliteit mond-/neusmaskers worden gebruik. Ik snap dat niet."

Ongevaccineerden

Volgens Baidjoe is het te makkelijk om ons met nieuwe maatregelen alleen maar te richten op ongevaccineerden: "Het bekt wel makkelijk: het ligt aan de ongevaccineerden. Maar de vraag is wat je daarmee wil bereiken. Je gaat mensen niet meer overtuigen om zich alsnog te laten vaccineren. Sterker nog, je ziet maak dat door zo'n stigma de hakken nog dieper in het zand gaan. Bovendien zou daar alsnog vaccineren van mensen weken overheen gaan, dus maatregelen zijn sowieso nodig."

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van verschillende bestrijding van corona in verschillende landen laat zien dat snel en stevig ingrijpen helpt: "Een goede analyse is uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk. Maatregelen bij de eerste golf daar werden veel laat genomen. De impact is daar beraamd op 18 tot 25 duizend extra doden omdat ze een week te laat ingrepen."

Lang aan strenge maatregelen

Voor Baidjoe is het duidelijk dat vroeg ingrijpen er aan kan bijdragen dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames minder snel stijgt: "Als je dat niet doet, moet je zwaardere maatregelen nemen om de curve te buigen. Dat hebben we in Nederland gezien: we hebben altijd heel twijfelachtig gedaan over lichte maatregelen. Dan zit je uiteindelijk lang aan strenge maatregelen vast."

Ook bij de huidige coronagolf handelt Nederland te passief, wat betreft Baidjoe: "Er is al minimaal drie weken sprake van een stijgende trend. We gaan een winterseizoen in waarvan we weten dat respiratoire virussen het goed doen. We weten dat er nieuwe variant in het Verenigd Koninkrijk is die mogelijk nog besmettelijker is dat de delta-variant. We wisten dat het vaccin goed werkt, maar niet perfect. En we wisten dat er groep Nederlanders bestaat die heel moeilijk te bereiken is voor vaccinatie. Die gegevens hadden er eigenlijk moeten leiden dat we nooit zo snel hadden moeten versoepelen."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie