Binnenland
BNNVARA

Kinderen van asielzoekers zijn de dupe van de huidige opvangcrisis

foto: Unicef Nederlandfoto: Unicef Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen van asielzoekers zijn de dupe van de huidige opvangcrisis

De leefomstandigheden voor kinderen van asielzoekers in de Nederlandse noodopvanglocaties zijn beroerd. Volgens UNICEF ontbreekt het aan onmisbare basisvoorzieningen voor kinderen, zoals veiligheid, begeleiding en psychosociale hulp. De organisatie roept de Nederlandse overheid op om de kinderen niet aan hun lot over te laten. Arja Oomkens, specialist kinderrechten en migratie bij UNICEF, schuift aan de De Nieuws Bv en vertelt wat er moet veranderen.






Oomkens vertelt dat er sinds september voor kinderen niet veel verbeterd is. Sinds die tijd worden kinderen die asiel aanvragen in Nederland opgevangen in noodopvanglocaties. Volgens Oomkens moet deze situatie snel veranderen omdat de kinderen nu niet in een veilige, rustige en stabiele leefomgeving zitten die zij nodig hebben om in op te groeien.

Weinig privacy

Oomkens heeft zelf meegelopen bij drie verschillende locaties en met kinderen gesproken. Wat de specialist kinderrechten meteen opviel was dat de kinderen veel stress, angst en onzekerheid hadden over de toekomst. "Er is heel weinig privacy in de locaties. Je hebt niet altijd een een plafond of een afgesloten ruimte om je in terug te trekken", aldus Oomkens, "als je in een opvang woont met 500 asielzoekers, dan hoor je de hele nacht door het lawaai van andere mensen." Volgens Oomkens worden kinderen daar onrustig e overprikkelt van.

Continuïteit

Naast het gebrek aan privacy speelt de tijdelijkheid van de locaties ook mee aan de onzekerheid van de kinderen. In de asielopvang is het niet ongebruikelijk dat gezinnen vaak moeten verhuizen, maar in het geval van noodopvanglocaties moeten mensen elke drie of zes maanden naar een nieuwe plek. Oomkens: "Kinderen hebben onderwijs en zorg nodig, en dan vooral de continuïteit daarin." Als die continuïteit ontbreekt, kunnen kinderen in een isolement raken en zo niet meer in staat zijn om goed onderwijs te volgen.

Verantwoordelijkheid bij gemeentes

UNICEF heeft vorig jaar met de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid gesproken over de situatie in de noodopvanglocaties. Zo zou de Staatssecretaris zich bekommeren om de zaak, maar UNICEF wil nu dat het kabinet en de gemeentes daad bij het woord gaan voeren. Oomkens geeft aan dat het voor kinderen van belang is dat ze opgroeien in kleinschalige asielopvang waar ze gedurende de hele asielprocedure kunnen verblijven. Dat is waartoe de organisatie ook de gemeneentes tot oproept. En voor de kleinschalige opvang is volgens Oomkens ook plek. "De gemeentes zijn nu aan zet om die opvang te bieden." Oomkens hoopt dat het kabinet de gemeentes de ondersteuning biedt die het daarvoor nodig heeft.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie