Binnenland

Nobelprijs voor de Vrede naar president Colombia

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Nobelprijs voor de Vrede naar president Colombia

Het Noorse Nobelprijscomité kent de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar toe aan de president van Colombia Juan Manuel Santos voor zijn inspanningen om een eind te maken aan de meer dan 50 jaar durende burgeroorlog in zijn land. Dat is zojuist in de Noorse hoofdstad Oslo bekendgemaakt.

De prijs is tevens een eerbetoon aan het Colombiaanse volk dat "ondanks de zware beproevingen en wandaden nooit de hoop op een rechtvaardige vrede heeft opgegeven" en aan alle partijen die aan het vredesproces hebben bijgedragen, zei de voorzitter van het comité.

Onlangs bereikte de Colombiaanse regering een vredesakkoord met de FARC. De overeenkomst werd getekend, maar de bevolking van Colombia zei in een referendum 'nee' tegen het akkoord.

Voor de Nobelprijs voor de vrede waren dit jaar 376 personen en organisaties genomineerd. Aan de prijs is een bedrag verbonden van ongeveer 830.000 euro. De uitreiking van dat bedrag en een medaille is in december.

Vorig jaar ging de prijs naar vier organisaties in Tunesië, voor hun inzet voor de democratie in de chaotische periode na de val in 2011 van dictator Ben Ali.

Ster advertentie
Ster advertentie