Binnenland
KRO-NCRV

OMT-lid Bonten: 'Tweede Kamer staak verzet tegen avondklok'

foto: Bontenfoto: Bonten
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Bonten: 'Tweede Kamer staak verzet tegen avondklok'

"Het belangrijkste advies", zo noemt Marc Bonten, lid van het Outbreak Management Team (OMT) en arts-microbioloog de avondklok. Bij 1 op 1 roept hij tegenstanders en twijfelaars in de Tweede Kamer op "hun verantwoordelijkheid te nemen" en de avondklok "zo snel mogelijk" in te stellen.

“De vraag stellen om keihard bewijs over wat het effect van een avondklok kan zijn, is eigenlijk aangeven dat je niet weet hoe zo’n schatting tot stand komt”, zegt Bonten. Daarmee reageert hij op politieke partijen die precies die vraag de afgelopen dagen stelden. "Als de Kamer blijft vragen om knetterhard bewijs, dan hoeven ze vanmiddag niet eens bij elkaar te komen, want dat is er niet."

In het advies van het OMT wordt gesteld dat een avondklok het reproductiegetal, de R, met 8 tot 13 procent naar beneden kan brengen. Kán brengen, want de effecten van de klok "kun je niet keihard bewijzen" omdat deze altijd onderdeel is van een breder pakket aan maatregelen.

Eerder gaven ook verschillende burgemeesters aan hun steun afhankelijk te stellen van een duidelijke uitleg over de effecten. Zij zijn inmiddels om, mits de avondklok helder is en weinig uitzonderingen kent. Dat is in lijn met hoe Bonten het graag voor zich ziet: "Maak het simpel en dus weinig uitzonderingen." De klok zou in elk geval tot 9 februari moeten gelden.

Bezoekers naar 1 per dag of 2 per week

In het advies wordt volgens Bonten ook het aantal bezoekers verder beperkt naar één persoon per dag of twee per week. En ook over reisbeperkingen is volgens Bonten nagedacht. Maar, benadrukt hij, dat zijn additionele maatregelen bovenop de avondklok. Een andere besproken maar vandaag nog niet geadviseerde maatregel is het stilleggen van het openbaar vervoer. "Daarmee klapte ik (gisteren bij het programma Dit Is De Dag) een beetje uit de school over de discussie die wij in het OMT hadden. Dat deed ik om aan te geven dat er nog heel veel maatregelen denkbaar zijn die ook een geweldige impact op onze samenleving hebben. Maar die wel het effect hebben dat je nodig hebt om het (coronavirus) te stoppen. Dan kan je denken aan het openbaar vervoer stilleggen of snelwegen afsluiten."

30 procent besmettelijker

Alle maatregelen zijn "volledig ingegeven door de ontwikkeling van de coronavarianten die op ons afkomen", legt Bonten uit. De Britse mutatie is 30 procent besmettelijker dan de bekende coronavariant. "Als we de maatregelen houden zoals we die nu hebben, krijgen we te maken met een scenario waarbij de R dik boven de 1 zit." Hij waarschuwt voor een exponentiele groei van het aantal besmettingen door de nieuwe mutaties.

Risico's bij uitstellen tweede Pfizer-prik

Ondertussen wordt er al langer gesproken over het eventueel uitstellen van de tweede vaccinatieprik bij de inenting van het Pfizer-vaccin. Nu zit er drie weken tussen de eerste en tweede prik. De gedachte zou zijn daar zes of twaalf weken van te maken, zodat sneller een grotere groep de eerste prik kan ontvangen. Bonten noemt deze keuze een "afweging tussen onzekerheden." "Je weet niet hoe groot de bescherming is na de eerste prik. Je weet wel dat die niet zo goed is als na de tweede."

"De grote angst is dat je bij de eerste prik een immuunrespons bij de gastheer opwekt die nog niet 'volwassen' is, waardoor de kans groter wordt dat er mutanten ontstaan die juist het vaccin ontwijken." Het risico daarop is dat er mutaties ontstaan "die niet meer gevoelig zijn voor het vaccin" en daarmee gevaarlijk zijn voor mensen die nog niet gevaccineerd zijn. Voor Bonten is het daarmee duidelijk: "Als er geen dwingende reden voor is, moet je het niet doen."

In Engeland is de keuze al wel gemaakt om de tweede prik uit te stellen. "Daar was de angst voor het ineen klappen van het zorgsysteem dat ze ervoor kozen het wel te doen." Het OMT-lid erkent dat het een schuivend paneel is, afhankelijk van de situatie. Maar voor nu zegt hij: niet doen.

Boodschap OMT-lid Bonten aan Kamer: staak verzet tegen avondklok

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie