Binnenland
BNNVARA

Laat die leren schoenen maar eens staan: wees bewust waar je leer koopt

foto: Vroege Vogels: Amber Veelfoto: Vroege Vogels: Amber Veel
  1. Nieuwschevron right
  2. Laat die leren schoenen maar eens staan: wees bewust waar je leer koopt

Alweer je mooie leren schoenen afgestoft voor de kerst? Of die nieuwe leren stiletto's gekocht voor bij de galajurk? Leer is misschien mooi, maar ook zeer vervuilend. De leerlooisector is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Maar, wandelen op jouw mooie leren stappers kan ook duurzamer. Kunstenares Amber Veel vertelt in Vroege Vogels over haar alternatief.

Plantaardig leerlooien

Duurzaam leerlooien

Ouderwetse technieken om leer te maken zijn een stuk milieuvriendelijker dan die van tegenwoordig. Maar, ze kosten ook veel meer tijd. Iemand die nog op de oude, duurzame manier leerlooit is Amber Veel.

De kunstenares wil door de oude techniek te gebruiken meer bewustwording creëren: "Consumenten moeten zich bewust worden wat voor leer ze kopen en waar het vandaan komt. Net zoals steeds meer mensen dat doen bij vlees en kleding."

Veel giftige chemicaliën

Tegenwoordig worden bij het maken van leer veel giftige chemicaliën gebruikt. Vervolgens worden die met het afvalwater weggespoeld. In veel ontwikkelingslanden waar leer wordt gelooid, leidt dit tot ernstige watervervuiling. Het vervuilde water wordt vervolgens door mens en dier gedronken. Iets wat vreselijke gevolgen kan hebben. Bovendien is er ook heel veel water nodig tijdens het productieproces.

Looizuren van boomschors

Veel werkt met plantaardige looizuren, afkomstig uit boomschors. De verschillende bomen geven ook verschillende kleuren aan het leer. Zo krijgt leer van lariks een gelige gloed, van de eik wordt het leer donkerbruin en de wilg levert een roze leerkleur op.

Veel gebruikt voor haar werken alleen maar huiden die als restmateriaal zouden worden vernietigd. Dat ze met haar project de hele leerlooi industrie zou kunnen verbeteren, is niet haar streven. Voor haar is bewustwording het belangrijkste.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie