Binnenland
KRO-NCRV

Gerdi Verbeet: 'Ik denk dat antisemitisme nu weer de kop boven het maaiveld steekt en dat beangstigt mij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gerdi Verbeet: 'Ik denk dat antisemitisme nu weer de kop boven het maaiveld steekt en dat beangstigt mij'

Vanochtend verscheen er in de Telegraaf een opmerkelijk opiniestuk van ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers. Volgens hem moet bestrijding van antisemitisme een prioriteit zijn tijdens de Europese verkiezingen.

De Joodse zaak

Mediastrateeg Jan-Kees Emmer en journalist Hella Hueck vinden het een goed idee van Segers om zijn stuk in de Telegraaf te plaatsen. Emmer: "Dat is een grote krant met een heel breed publiek, daar zou ik juist dit verhaal brengen omdat je daarmee alle lagen van de bevolking bereikt".

Het stuk is in andere hoofdsteden in Europa ook in andere kranten geplaatst. "Het is een groot onderwerp, het opkomende antisemitisme", voegt Hueck toe. "Ik denk dat De Telegraaf zich de laatste tijd wel opwerpt voor de staat Israël en de Joodse zaak, dus dit stuk past wel bij ze."

We moeten streng zijn

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, is het met Segers eens, en vindt ook dat zou bestrijding van antisemitisme een Europees thema moeten zijn. "We hebben een Tweede Wereldoorlog gehad waarbij, in een christelijke cultuur, zes miljoen Joden vermoord zijn. Wat de term ‘opkomend antisemitisme’ betreft, ik denk dat antisemitisme helaas altijd een onderstroom is geweest, en dat ze nu weer hun kop boven het maaiveld steken. Dat beangstigt mij."

Volgens Verbeet zou het herdenken en herinneren (om herhaling te voorkomen) op Europese schaal moeten plaatsvinden. Bestrijding van antisemitisme zou een waardegemeenschap moeten zijn. "Maar dan moet men ook wel heel streng zijn naar alle Europese lidstaten. Want er zijn ook staten in Europa die ook antisemitisme kennen in de gelederen, Hongarije bijvoorbeeld. Het is goed dat Segers Europa aanspreekt."

Ster advertentie
Ster advertentie