Binnenland
KRO-NCRV

De school voor de rechter: 'Ouders willen gelijk hebben'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De school voor de rechter: 'Ouders willen gelijk hebben'

Ouders lijken steeds mondiger te worden. Als ze het niet eens zijn met de beslissing van de school, zijn juridische stappen niet langer taboe. Een vader die twijfelt aan het vmbo-schooladvies van zijn dochter stapt daarom vandaag naar de rechter. Eerder dreigden ouders met een zaak omdat hun kind niet mee mocht doen met de schoolmusical.

Esther Brouwer van Vliet van ARAG staat als onderwijsjurist ouders bij in procedures tegen scholen. Zij zag het aantal juridische zaken met 33 procent stijgen. Het gaat hierbij o.a. over pesten en schooladviezen. "Mensen zijn zich er steeds meer van bewust dat er iets mogelijk is als ze vinden dat het niet lekker loopt op school."

Ze noemt de gang naar de rechter het ultimum remedium. Liever gaat ze in gesprek met ouders en scholen om onderling tot een oplossing te komen. "Dan kunnen de partijen met elkaar door en het kind op school blijven."

Mondiger versus gelijk

Monica Neomagus is adviseur ouderbetrokkenheid en ziet dat mensen mondiger zijn dan vroeger. Dat is een ontwikkeling die ook in de medische wereld zichtbaar is. Ook patiënten zijn meer betrokken bij hun eigen behandeling dan vroeger. "Het is een goede zaak, maar anderzijds heb je ook te maken met professionals."

Puberexpert Marina van der Wal ziet een omslag: "Ouders willen gelijk hebben en dat is iets anders dan alleen mondig zijn." Volgens haar zijn ouders soms blind voor de tegenargumenten van de professional en in dit geval de school.

Overvallen door vmbo-advies

Neomagus denkt dat het ook vaak fout gaat in de communicatie tussen scholen en ouders. "Scholen zeggen tegen ouders: 'het gaat heel goed met uw kind'. De ouders verwachten dan een hoog schooladvies en worden overvallen met een vmbo-advies."

Quote

Zij verwachten een hoog schooladvies en worden dan overvallen met een vmbo-advies."

Monica Neomagus

Volgens Van der Wal hangt er een hele negatieve sfeer om het vmbo. "Ik snap dat oprecht niet. Een groot deel van onze maatschappij bouwt op vmbo’ers en je doet een hele groep kinderen op deze manier tekort." Ze vindt dat altijd voor het hoogste advies gaan niet automatisch het beste voor je kind is.

Oudergesprekken mét kind

Om misverstanden te voorkomen en het kind centraal te stellen, lijkt het Van der Wal en Neomagus een goed idee om de oudergesprekken sámen met het kind te doen. Op een aantal scholen in Nederland gebeurt dit al. Neomagus: "Kinderen kunnen vaak hele zinvolle dingen zeggen over hun eigen ontwikkeling. Een gesprek mét het kind kan de communicatie in positieve zin beïnvloeden. Het belang van het kind komt weer centraal te staan."Stand.nl: Het is een zorgelijke ontwikkeling dat ouders de school voor de rechter dagenStand.nl: Het

Ster advertentie
Ster advertentie