Binnenland
NOS

Ziekenhuizen Noord-Holland en Flevoland schalen reguliere zorg af

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ziekenhuizen Noord-Holland en Flevoland schalen reguliere zorg af

Nagenoeg alle ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland schalen de reguliere zorg met 20 procent af om de zorg tijdens de tweede coronagolf zoveel mogelijk toegankelijk te houden, meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ).

Video niet beschikbaar

"We hebben de vraag uitgezet naar de specialisten om aan te geven welke zorg in aanmerking komt om afgeschaald te worden. Het gaat om zorg die op een veilige manier uitgesteld kan worden. Het gaat dus niet om nadrukkelijke zorg of zorg voor kankerpatiënten. Die is niet is het geding", zegt Yvo Roos, voorzitter van het ROAZ in het NOS Radio 1 Journaal.

Afschalen wel meer gecontroleerd

Ondanks de samenwerking met het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS), dat helpt om coronapatiënten over het hele land te verspreiden, lukt het de ziekenhuizen door de toename van het aantal coronapatiënten niet om de reguliere zorg op het normale niveau door te laten gaan.

Niet-urgente afspraken, operaties en ingrepen worden uitgesteld. De spoedzorg gaat net als bij de eerste coronagolf gewoon door.

"We proberen 20 procent af te schalen op een veilige manier", aldus Roos. "In die eerste fase nam het aantal patiënten in recordtijd toe en zagen we ons genoodzaakt om een groot deel van de reguliere zorg uit te stellen. Dat overviel ons in zekere zin en dat hebben we heel snel moeten doen. De situatie nu is anders. Het aantal patiënten neemt opnieuw sterk toe, maar minder snel dan de vorige keer. Daardoor hebben we de tijd om patiënten te spreiden over het land en kunnen we gecontroleerd kiezen welke zorg we specifiek afschalen en welke zorg we laten doorgaan."

Reguliere zorg

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie