Binnenland
MAX

Verhuiscoach: 'Alleen nadenken over kleiner wonen is voor 55-plusser al een hele stap'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verhuiscoach: 'Alleen nadenken over kleiner wonen is voor 55-plusser al een hele stap'

Een kleiner en geschikt huis vinden, is tegenwoordig moeilijk voor 55plussers. Als gevolg hiervan blijven ze in hun oude, vaak, grote huizen wonen waardoor de woningmarkt op slot blijft. In Gelderland helpen verhuiscoaches om geschikte huizen te vinden voor deze 55plussers en zo de woningmarkt door te laten stromen. "Wanneer de kinderen de deur uit zijn en een groot huis overblijft, dan kunnen ze een beroep doen op ons," vertellen verhuiscoach Carola Butink en projectleider Mirjam Zerstegen in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Onderzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken laat zien dat het een grote groep betreft; een kwart van de 55-plussers heeft een verhuiswens. Bijna een miljoen Nederlanders woont alleen in woning die groter is dan 90 vierkante meter en met meer dan 3 kamers. De 55plussers melden zich vaak zelf, vertelt Zerstegen. Maar er is ook een stijgende lijn te zien in meldingen die door kinderen of kleinkinderen worden gemaakt.

Onvoldoende kennis

Het zijn een aantal zaken waar de groep tegen aanloopt waardoor het ze niet zelf lukt om een nieuwe woning te vinden. Onvoldoende kennis van de mogelijkheden, maar ook het niet meer overzien van het hele spectrum dat bij verhuizen hoort, zijn redenen waarom de verhuiscoaches worden ingeschakeld.
De coaches zien dat bewoners het ook vaak moeilijk hebben met het verhuizen. Butink: "Het komt voor dat bewoners financieel de middelen gewoon hebben om te verhuizen, maar het emotioneel gezien niet aankunnen."

55+

Het is een bewuste keuze om de leeftijd vanaf 55 jaar als doelgroep te kiezen. "Kinderen gaan het huis uit, mensen gaan nadenken over de volgende stap, de levenssituatie veranderd. We proberen bij deze leeftijdsgroep bewustwording te creëren." Vertelt Zerstegen. "Alleen er al over nadenken is al een hele stap voor sommige mensen."

Afraden

Het komt ook zeker voor dat de verhuiscoaches het afraden om te verhuizen. "Ik kom echt wel in situaties waarvan ik denk, misschien beter om nog even te wachten als alles in het gesprek er eigenlijk op duidt dat ze er nog niet aan toe zijn." Ook zijn mensen soms gewoon

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie