Politiek
EO

Verhuizen als kinderen het huis uit zijn? 'Dwing mensen niet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verhuizen als kinderen het huis uit zijn? 'Dwing mensen niet'

Zodra de kinderen het huis uit zijn verplicht verhuizen om de grote woning voor een startend gezin weer beschikbaar te stellen: het is een van de plannen die Amsterdam overweegt om de woningcrisis het hoofd te bieden. Dit is tegen het zere been van de VVD Amsterdam. "Je moet je afvragen of dit het juiste middel is."

Deze week kwam wethouder Zita Pels van GroenLinks met nieuwe plannen om de woningcrisis in Amsterdam te lijf te gaan. Ze wil een betere doorstroom uit gezinswoningen. Deze woningen worden gelabeld als gezinswoning. Mochten de kinderen uit huis zijn, moeten zij verleid worden om kleiner te gaan wonen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze mogelijk verplicht worden met een clausule in het huurcontract.

GroenLinks-gemeenteraadslid Nienke van Renssen ziet er wel iets in. "Ik denk dat zo’n clausule helpt om met de woningcorporaties samen te gaan kijken: wat is een andere geschikte woning voor deze mensen? Uiteindelijk is de ruimte schaars en moeten we allemaal iets gaan inschikken en opschuiven, zodat iedereen op het juiste moment in zijn leven een passende woning heeft", aldus Van Renssen in Dit is de Dag.

Gemeente Amsterdam neemt maatregelen tegen woningnood: moet je verplicht verhuizen zodra kinderen het huis uit zijn?

'Moeten we niet willen'

Maar niet iedereen is enthousiast. "Ik schrok er eigenlijk ontzettend van, toen ik deze plannen las. En met mij volgens mij heel veel mensen in Amsterdam", zegt VVD-raadslid Von Gerhardt. "Je zou maar je hele leven iets hebben opgebouwd en dan moet je de deur uit op het moment dat je kinderen uit huis zijn. Dat moeten we denk ik niet willen."

Von Gerhardt denkt dat mensen zelf wel gaan verhuizen als ze dat willen. "Als je die helpt door passende ouderenwoningen beschikbaar te stellen dat zij zelf willen verhuizen, dat is hartstikke goed. Maar juist die dwang maakt het spannend", denkt Von Gerhardt. "Ik zou me als gezin wel twee keer af gaan vragen: is dit de plek waar ik mijn herinneringen op wil bouwen?"

Onzinnig frame

Toch gebeurt het nu niet vanzelf, ziet Van Renssen, "ondanks dat we nu doorstroomregelingen hebben. Je merkt dat mensen het graag willen en dat ook tegen hun woningcorporatie zeggen, maar er komt geen verhuisbeweging op gang."

Van Renssen denkt dat de plannen nogal worden overdreven: dwang is een uiterste redmiddel. "Ik vind het een beetje een onzinnig frame dat het hier gaat om mensen verplichten en dwang. Dat de dag nadat je nest leeg is, iemand op de stoep zou staan. Het gaat er juist om dat je met deze maatregel uiteindelijk mensen helpt aan een betere woning in dezelfde buurt."

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie