Binnenland

'Finitar-rookfilters bieden schijnveiligheid'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Finitar-rookfilters bieden schijnveiligheid'

[AVROTROS] De Finitar wordt verkocht als een middel dat roken minder schadelijk maakt, maar is dat wel zo? Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid teer die de roker binnenkrijgt, als hij het Finitar-filter gebruikt, weliswaar met zo'n 40% wordt gereduceerd, maar dat is nog ruim dubbel zoveel als wettelijk is toegestaan.

Platform Tabaknee.nl onderzocht het opzetstukje, dat onder meer teer, nicotine en koolmonoxide moet tegengehouden. Tabaknee.nl baseert zich daarbij op laboratoriumgegevens van de distributeur, die door Finitar overigens niet worden bestreden. Hoofdredacteur Frits van Dam: "Het klinkt positief, maar dat is het in feite niet. De hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide is nog steeds veel hoger dan wettelijk is toegestaan. Vergelijk het met iemand die je van de zevende of de tiende verdieping van een flat gooit. In beide gevallen is het eindresultaat fataal."

Waarschuwing

Van Dam wil waarschuwen voor het filter. "Juist omdat het zo positief klinkt is het zo riskant. Rokers denken dat door het filter het risico op kanker kleiner is, maar dat is helemaal niet zo. Men krijgt nog steeds veel te veel kankerverwekkende stoffen binnen. Vergeet niet dat 30% van alle kanker veroorzaakt wordt door roken. Longkanker is voor 85% te danken aan roken. Het is echt een gruwelijke dood. Ook chronische longziekte (COPD) wordt vrijwel volledig veroorzaakt door roken. Dat willen wij rokers besparen."

Longfonds: filters passen niet bij Rookvrije Generatie

Steun krijgt Tabaknee.nl van het Longfonds. Directeur Michael Rutgers: "We weten: zien roken, doet roken". Volgens Rutgers lijkt het filter op de light-sigaret. "Dat werd destijds ook gepresenteerd als minder schadelijk, terwijl snel bleek dat mensen meer trekjes namen van sigaretten en dus alsnog minstens net zoveel schadelijke stoffen binnenkregen. Dat geldt natuurlijk ook voor dit soort filters."

Finitar: resultaten zijn tendentieus

Bas Ravelli, directeur van VCT, de distributeur van Finitar, ontkent de onderzoeksresultaten niet, maar wijst erop hoeveel gevaarlijke stoffen in het filter achterblijven. "De 100 sigarettenmerken die het RIVM heeft getest zouden met Finitar een reductie van 43% bewerkstelligen. Dit lijkt mij zeer significante winst voor de gezondheid."

Dat nog steeds meer gevaarlijke stoffen in het lichaam komen dan wettelijk is toegestaan noemt Ravelli een 'frame'. Volgens hem ligt het er maar net aan welke onderzoeksmethode wordt gebruikt. Dat zit zo: gebruikelijk bij dit soort onderzoeken zijn de ISO-methode en de Canadian Intense-methode. Bij de eerste methode worden de gaatjes in de sigaret opengehouden, waardoor afvalstoffen ook via de zijkant van de sigaret verdwijnen. Bij de tweede methode zijn de gaatjes gesloten. Dit onderzoek is gedaan met de Canadian Intense-methode. Overigens is over de ISO-methode discussie omdat door het vastpakken van een sigaret automatisch gaatjes gesloten worden.

Albert Heijn houdt product in de schappen

Albert Heijn, de enige supermarkt die de Finitar verkoopt, laat Radar weten op de hoogte te zijn van het onderzoek van Tabaknee.nl. "We begrijpen uit datzelfde artikel dat de Stichting Rookpreventie Jeugd melding heeft gedaan van misleiding door Finitar bij de NVWA. Vooralsnog zien wij geen aanleiding om te stoppen met de verkoop van Finitar en wachten een eventueel onderzoek van de NVWA met belangstelling af."

'Finitar-rookfilters bieden schijnveiligheid'

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie