Binnenland
KRO-NCRV

Maastricht University betaalt miljoenen extra voor energie, praktische maatregelen volgen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maastricht University betaalt miljoenen extra voor energie, praktische maatregelen volgen

Maastricht University is volgend jaar waarschijnlijk "tussen de 5 en 8 miljoen euro extra" kwijt aan energiekosten. Dat zegt bestuursvoorzitter Rianne Letschert bij Spraakmakers. Het bestuur denkt na over praktische maatregelen, zoals het eerder sluiten van gebouwen in de avond.

De universiteit moet opnieuw de energiemarkt op. Het was klant bij leverancier Gazprom, maar het kabinet heeft (semi-)publieke instellingen opgeroepen de contracten bij het bedrijf op te zeggen. Gazprom is Russisch en dat ligt gevoelig als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Ook gemeentes zijn nu nieuwe contracten aan het afsluiten, en lopen tegen hetzelfde probleem aan.

De totale begroting van de universiteit bedraagt 500 miljoen euro. "Je kunt zeggen: dat is niks (de extra kosten, red.)", aldus Letschert. "Maar wij zijn een publieke instelling. Al het geld dat we op onze bankrekening hebben staan, wordt besteed aan onderwijs, onderzoek, huisvesting en innovatie." Ze benadrukt dat je het geld niet kunt doorrekenen in de collegetarieven, maar heeft wel het idee dat 'Den Haag' het probleem in het vizier heeft. "Ik red het wel."

Extra warme truien-dagen

Wel denkt het bestuur na over praktische maatregelen "om de energiekosten naar beneden te krijgen." Bijvoorbeeld extra warme truien-dagen. Maar ook het eerder sluiten van gebouwen in de avond behoort tot de mogelijkheden. "Onze gebouwen zijn tot lang open. Daar ga je zuiniger in kunnen zijn door 's avonds meer mensen te clusteren in een gebouw."

Hoe hoog de extra kosten precies uitpakken, blijft onduidelijk. Welke tarieven zet je vast, welke houd je variabel? Over die vragen denkt het bestuur nu na. Verder hangt het af van, zegt Letschert, hoe de situatie in de wereld zicht ontwikkelt. En of de EU nog iets gaat doen aan de tarieven. Maar voor nu ziet het er niet goed uit. "Die kosten gaan komen, daar ga ik niet omheen kunnen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie