Binnenland
NOS

Ziekenhuisbezetting daalt, meer ruimte voor knie- en heupoperaties

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ziekenhuisbezetting daalt, meer ruimte voor knie- en heupoperaties

Ziekenhuizen kunnen weer beginnen met het inplannen van uitgestelde zorg omdat het aantal opgenomen coronapatiënten terugloopt. Dat schrijft minister Kuipers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

Eind november kwam de ziekenhuiszorg in fase 2D, het laatste niveau voor de bekende ‘code zwart’. Nu kan er dus worden afgeschaald, naar fase 2C.

“Het betekent dat we het totaalaantal IC-bedden terugbrengen van 1250 naar 1150”, vertelt Ina Kuper, waarnemend voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in het NOS Radio 1 Journaal. Daarmee komt er meer ruimte voor zorg die binnen zes weken geleverd moet worden, maar ook bijvoorbeeld voor minder urgente zorg, zoals knie- en heupoperaties.

Kuper vreest wel dat de druk op de zorg de komende tijd weer oploopt als gevolg van de versoepelingen. Ze wijst erop dat de omikronvariant nu vooral onder jongeren rondgaat. “Die worden niet zo ziek dat ze in het ziekenhuis belanden, maar als ook de 50-plussers massaal besmet raken dan is dat risico er wel. Dat is de beweging die we steeds hebben gezien en dat zal deze keer niet anders zijn.”

Toch heeft het zin om op dit moment meer reguliere zorg te gaan leveren, zegt Kuper. “De mensen die nu aan de beurt zijn hebben al veel te lang gewacht. Wat we kunnen doen, dat willen we doen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie