Binnenland
NOS

Olympisch kampioen Mo Farah was slachtoffer van mensenhandel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Olympisch kampioen Mo Farah was slachtoffer van mensenhandel

Olympisch atletiekkampioen Mo Farah was slachtoffer van mensenhandel. Hij deed zijn onthulling in een documentaire van de BBC. Ina Hut, het landelijke Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel, directeur CoMensha, vertelt in het NOS Radio 1 Journaal over hoe mensenhandel leeft in Nederland.

Olympiër Mo Farah was slachtoffer van mensenhandel

Mo Farah heet eigenlijk Hussein Abdi Kahin

"De waarheid is dat ik niet ben wie je denkt. En nu, welke gevolgen het ook heeft, wil ik het ware verhaal vertellen." Met die woorden begint een woensdag te verschijnen documentaire van de BBC over atletieklegende Sir Mo Farah, die onthult dat hij geboren werd als Hussein Abdi Kahin. Farah, olympisch kampioen op de 5.000 en 10.000 meter in 2012 en 2016 en een absoluut sporticoon in Engeland, vertelt lang te hebben geworsteld met het feit dat zijn vroege levensjaren anders zijn verlopen dan hij eerder kon of wilde vertellen. De 39-jarige langeafstandloper vierde zijn successen onder de naam Mo Farah, een naam die hij kreeg van degenen die hem op negenjarige leeftijd van Djibouti (een land in Oost-Afrika) naar Engeland smokkelden.

Mensenhandel is een zwaar onderschat probleem

Hut vertelt wat deze openbaring voor anderen kan betekenen. "Slachtoffers durven niet naar voren te komen met haar verhaal. Je ziet dat er veel taboe is op dit onderwerp en veel schaamte over dit onderwerp. Dus ik vind dit heel dapper. Ik hoop dat slachtoffers zich eerder zullen melden bij de politie, je ziet dat dat nu veel te weinig wordt gedaan. Naar schatting zijn er zo'n 5 tot 30 duizend slachtoffers van mensenhandel in Nederland. We krijgen op jaarbasis maar een kleine duizend aangemeld. Dat betekent dat heel veel slachtoffers niet worden gezien. Ik hoop dat dit verhaal helpt om slachtoffers te signaleren en slachtoffers naar buiten brengt. Het Nederlandse publiek moet ogen openen voor mensenhandel. Heel vaak wordt het niet gesignaleerd. Het is een zwaar onderschat probleem in Nederland", aldus Hut.

item mo

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie