Binnenland
KRO-NCRV

'Financiële situatie bij kleinere ziekenhuizen is zorgelijk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Financiële situatie bij kleinere ziekenhuizen is zorgelijk'

Kleine en middelgrote ziekenhuizen scoren financieel minder goed, terwijl grote ziekenhuis het juist beter doen. Dat blijkt uit een jaarlijkse financiële stresstest uitgevoerd door BDO. En Covid-zorg zorgt voor een nog grotere tweedeling.

Frank van der Lee van adviesbureau BDO noemt het een “zorgwekkende” ontwikkeling. Waar grotere ziekenhuizen financieel goed stand weten te houden, is dat voor kleinere en middelgrote ziekenhuizen opnieuw moeilijker geworden.

“Het gemiddelde van de financiële performances van ziekenhuizen, scoort een 7. Drie tiende punt lager dan vorig jaar”, licht Frank van der Lee van adviesbureau BDO toe bij Spraakmakers. Maar de moeilijkheden zitten vooral bij kleinere en middelgrote ziekenhuizen. Van der Lee noemt het een “zorgelijke ontwikkeling”.

Onvoldoendes

“Van de 62 onderzochte ziekenhuizen (universitaire medische centra zijn niet meegenomen), zie je dat er tien een onvoldoende scoren gekeken naar financiën.” En dat is niet alleen aan corona te wijten, vertelt Van der Lee. “Bij de meeste zie je dat dit al een paar jaar lang aan de gang is.”

Wat is er aan de hand? De directeur van het Rijnstate ziekenhuis Wim van Harten schetst het financiële plaatje van zijn ziekenhuis in Arnhem: “We behalen een rendement van 1 procent op een omzet van meer dan 500 miljoen euro. Dat betekent dat de marges heel krap en er veel hoeft te gebeuren om in de rode cijfers te komen.”

'Guur' aan het worden

Het is financieel “guur” aan het worden, ziet Van Harten. “Wat ons zorgen baart is dat ook voor de extra zorg voor coronapatiënten nog niets geregeld is. Zorgverzekeraars zeggen: doe dat er maar gewoon bij.” Volgen Van Harten lopen de werkelijkheid van verzekeraars en beleidsmakers, en de daadwerkelijke werkvloer “schrijnend” ver uit elkaar.

Er zou een extra vergoeding komen voor de Intensive Care, maar daar doen zowel verzekeraars als het ministerie van Volksgezondheid moeilijk over, vertelt Van Harten. “En daarbij ligt het overgrote deel op de afdeling en niet op de IC. Daar heb je dus extra zorg, extra maatregelen en dus kosten.”

Efficiëntie als valkuil

De efficiëntie in Nederlandse ziekenhuizen, is juist een valkuil, vertelt Van Harten. “Daar tegenover staat namelijk een grote aanslag die op het personeel gedaan wordt. En dat houdt een keer op.” Daarmee zorgt de coronacrisis dus voor nog eens extra druk op zowel bezetting als kosten.

Van der Lee beaamt dat beeld. “Dat zie je inderdaad met Covid gebeuren, ook de uitstel van zorg. Dit is geen houdbare situatie. Er moet ingegrepen worden en de zorg zal anders georganiseerd moeten worden. Ondanks die 7 als rapportcijfer.”

Bekijk hier het hele gesprek bij Spraakmakers terug:

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie