Binnenland

Huurprijzen vrije sector stijgen fors, ook buiten Randstad

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huurprijzen vrije sector stijgen fors, ook buiten Randstad

De gemiddelde huurprijzen in de vrije sector breken opnieuw records. In heel Nederland is de gemiddelde huurprijs met bijna 6 procent gestegen.

In een aantal gemeenten stegen de huren nog veel harder, blijkt uit cijfers van huurwoningensite Pararius. In Zoetermeer en Apeldoorn was de stijging in het eerste kwartaal meer dan 20 procent in vergelijking met een jaar eerder. Maar ook in Amersfoort en Almere stegen de huren in de vrije sector met respectievelijk 15 en 19 procent.

Buiten de Randstad

Volgens Pararius wijken steeds meer mensen uit naar de relatief goedkopere gemeenten buiten de vier grote steden. In Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam stijgen de huurprijzen inmiddels veel minder hard. "Er zit een grens aan wat huurders kunnen betalen. Komen de prijzen bij die grens in de buurt, dan zwakt de prijsstijging vanzelfsprekend af", zegt Jasper de Groot van Pararius in het NOS Radio 1 Journaal.

Door de hoge huurprijzen in de Randstad wijken veel mensen uit naar Flevoland. In die provincie steeg de gemiddelde huurprijs in de vrije sector met meer dan 17 procent. Vooral Almere is een populaire stad voor mensen die in Amsterdam of Utrecht geen betaalbare woning meer kunnen vinden.

Ster advertentie
Ster advertentie