Binnenland

Hoe overleven vogels de storm?

foto: Fotograaf: hansvanvurenfoto: Fotograaf: hansvanvuren
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe overleven vogels de storm?

Het gaat flink stormen vandaag. Voor veel vogels is vliegen dan levensgevaarlijk. Hoe komen ze de storm door?

Windschaal voor dieren

Elke vogel ervaart een storm op zijn eigen manier. Voor een klein zangvogeltje is vliegen met windkracht acht al een pittige opgave maar voor een Noordse stormvogel is dat geen probleem. De Engelse bioloog Lyall Watson heeft een biologische windschaal gemaakt voor de invloed van de wind op vogels. Volgens deze schaal zijn er bij windkracht acht nog maar weinig vogels in de lucht. Bij windkracht negen (storm) durven alleen zwaluwen en eenden nog te vliegen. En bij windkracht tien (zware storm) blijven alle vogels aan de grond.

Perfecte schuilplaats

De vogels die niet meer vliegen, zoeken een schuilplaats op. Zangvogels zoeken beschutting tussen de struiken of in de bomen. Stadsvogels schuilen in de luwte van huizen en gebouwen. En watervogels verschuilen zich tussen het riet. Zo'n schuilplaats kun je zien als een microhabitat met zeer gunstige condities. Het kan er zo goed als windstil zijn en het is er vaak droog.

Deze jonge merel weet al vroeg dat hij moet schuilen tijdens een storm. Hij heeft hoekje achter het huis gevonden waar hij uit de wind en regen zit. ‘Ik heb hem (of haar) maar lekker laten zitten’, aldus fotograaf Lieneke3.

Warm blijven

Door de wind en regen tijdens een storm kan het flink afkoelen. Om niet onderkoeld te raken kunnen sommige vogels hun donsveren opzetten waardoor ze beter geïsoleerd zijn. Bovendien hebben vogels speciale poten die goed tegen de kou kunnen. Hierdoor verliezen ze amper lichaamswarmte aan de koude ondergrond.

Eten voor de storm

Tot slot kunnen sommigen vogels de komst van een storm aanvoelen door subtiele veranderingen in de luchtdruk. Uit enkele onderzoeken blijkt dat deze vogels kort van te voren extra veel eten zodat ze de storm kunnen uitzitten. Dit heeft wel een nadeel: van een volle buik wordt de vogel langzaam en zwaar. Dus alleen als er een storm komt, eten ze even zo veel mogelijk op.

Bronnen: Tufts University en WillemWever

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie