Binnenland
KRO-NCRV

Meer 'privacy-ethiek' nodig door beelden Coldplay-concert? 'Onderwerp staat heel erg onder druk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer 'privacy-ethiek' nodig door beelden Coldplay-concert? 'Onderwerp staat heel erg onder druk'

Het Coldplay-concert waarbij de CEO van het bedrijf Astronomer met zijn HR-hoofd gesnapt werd op de jumbotron heeft heel wat stof doen opwaaien. De twee hadden blijkbaar een affaire en dat heeft zowel privé als zakelijk gevolgen gehad voor de twee. In de discours hierover viel Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke van Dale, op dat het woord 'privacy-ethiek' vaak gebruikt werd. "Het is nogal een prozaïsch woord", zegt Den Boon bij De Taalstaat.

TS Ton den Boon

Volgens Den Boon is privacy-ethiek een "nieuw woord" en dat "verbaasde" hem. Het woord werd gebruikt in een (vertaalde) essay van de NRC, waarin werd gepleit voor nieuwe privacy-ethiek. Met alle smartphones en onverwachte camera's van tegenwoordig is het namelijk nogal moeilijk om je eigen privacy te kunnen waarborgen. "Het is een onderwerp dat heel erg onder druk staat", aldus Den Boon.

Morele vragen

Of privacy-ethiek in de Nederlandse taal zal beklijven, durft Den Boon niet te zeggen. "Door de komst van het woord besef je dat die ethiek inderdaad nodig is." Het woord omschrijft dat er "morele vragen over het recht van individuen om controle te houden over hun persoonlijke informatie, gedrag en communicatie" zijn. "En dan vooral in een wereld waarin daar misbruik van gebruikt zou kunnen maken", voegt Den Boon eraan toe.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie