Binnenland
KRO-NCRV

Diederik Gommers: 'Vaccinatieplan liet te lang op zich wachten, er moet meer tempo in'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Gommers: 'Vaccinatieplan liet te lang op zich wachten, er moet meer tempo in'

Het nu gepresenteerde vaccinatieplan liet te lang op zich wachten, zeker gezien de Engelse variant van het virus. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor IC's, in Spraakmakers. "Bij het ministerie heb ik mijn zorgen uitgesproken over de Engelse variant van het virus. Als die deze kant op komt, lopen de IC's zo vol. De reactie hierop is te traag."

"De afgelopen weken is er tijd verloren gegaan. Het tempo moet erin gehouden worden", zegt Gommers. Hij sprak bij het ministerie zijn zorgen uit over de Engelse variant van het coronavirus. Daar wordt volgens Gommers te traag op gereageerd en er is volgens hem te weinig transparantie over het vaccinatieplan. Snelheid is vanwege de Engelse variant nog meer van belang geworden, stelt Gommers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Te veel bureaucratie'

"Ik sta niet zo dichtbij het kabinet als men denkt, voor mij was het ook gissen naar de volgorde van vaccineren", vertelt Gommers. "In de eerste golf was ik ongelofelijk blij omdat alle neuzen dezelfde kant op stonden en bureaucratie er even niet toe deed." Maar de bureaucratie is nu weer terug, zegt Gommers. "Iedereen moet er een plasje over doen. Ik wil snel besluiten en gaan, daar ben ik intensivist voor. Niet het vaccin ergens in een transporthal laten staan omdat er nog geen plan is."

Gommers reageert in Stand.nl op de stelling of het nu gepresenteerde vaccinatieplan vertrouwen geeft. "Niet voor honderd procent. Dat het iedere keer weer verandert, straalt niet echt vertrouwen uit." Dat er nu een plan is met daarin wie wanneer aan de beurt is, geeft hem wel wat vertrouwen, maar Gommers betwijfelt of dat plan niet in een later stadium toch weer aangepast gaat worden.

Drukte op de IC's

Gommers, die de Machiavelliprijs 2020 ontvangt voor het helder communiceren over het coronavirus, wil benadrukken dat het hem niet te doen is over de precieze volgorde. "Daar ga ik niet over. Iedereen is belangrijk. Vanuit mijn rol als voorzitter wil ik een punt maken over de druk over de IC's. We willen het zeker niet afpakken van verpleeghuizen en dergelijke."

Stand.nl: Het nu gepresenteerde vaccinatieplan geeft vertrouwen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie