Binnenland
NOSNTR

Stijgende coronacijfers: wat betekent deze trend voor de ziekenhuizen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stijgende coronacijfers: wat betekent deze trend voor de ziekenhuizen?

Het aantal positieve coronatesten nam afgelopen week met 70 procent toe, meldt het RIVM. Dit is alweer de derde week op rij met een stijging. Ook in de ziekenhuizen neemt de toestroom toe, al liggen er op de verpleegafdelingen evenveel patiënten als vorige week. Op de IC is het wel iets drukker. Wat betekent deze trend voor de ziekenhuizen?

Derde week op rij met stijgende coronacijfers

"Als de patiëntenaantallen stijgen, stijgt ook het aantal besmettingen onder de medewerkers", vertelt longarts aan het Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Longartsen, Leon van der Toorn, in Nieuws en Co.

Stijging

"Het is zeker geen rede tot paniek, we kennen het plaatje al langer, maar het is wel rede tot zorg. Het is zo dat de inhaalzorg nu meteen weer afgeremd wordt", zegt Van der Toorn. "We moeten de komende weken heel goed gaan kijken wat er nou precies met het aantal opnames gaat gebeuren. Dat is moeilijk te voorspellen. Er is een nieuw virusvariant in het spel. Het lijkt erop dat hij niet ziekmakender is, maar wel besmettelijker."

"We moeten gaan kijken wat dat gaat opleveren voor het aantal besmettingen en aantal mensen die in het ziekenhuis belandt. Een toename op de gewone verpleegafdeling heeft weer consequenties voor de ziekenhuizen."

Inhaalzorg

"We zijn bang dat de inhaalzorg weer wordt afgeremd. Er was net pas weer sprake van een beetje inhaalzorg, maar we hoorden dat het moeizaam ging. Als inderdaad de ziekenhuizen weer volstromen met coronapatiënten en de medewerkers weer uitvallen, dan wordt inhaalzorg meteen weer afgeremd."

Coronamaatregelen

Het Erasmus MC heeft tot nu toe altijd wat coronamaatregelen gehouden. Zoals afstand houden en als dat niet kan, een mondkapje opdoen. Nu het aantal coronabesmettingen toeneemt, kunnen er maatregelen bijkomen. "Het is rede dat we elke week weer opnieuw kijken naar de maatregelen en kijken of het afdoende lijkt te zijn of er weer een schepje bovenop gedaan moet worden. Ik sluit niks uit."

NC corona ziekenhuizen twt

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie