Binnenland
AVROTROS

Mannen krijgen vaker loonsverhoging dan vrouwen: 'Wees open over je salaris'

foto: Pixabay - Niekverlaanfoto: Pixabay - Niekverlaan
  1. Nieuwschevron right
  2. Mannen krijgen vaker loonsverhoging dan vrouwen: 'Wees open over je salaris'

Mannen krijgen vaker loonsverhoging dan vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV. Ook worden bij mannen, buiten de cao om, drie keer zo vaak extra afspraken gemaakt over beloning dan bij vrouwen. "En nee, dat ligt niet aan het feit dat vrouwen niet assertief genoeg zijn", zegt Piet Fortuin, voorzitter van CNV in Blok&Toine.

In het CNV-onderzoek onder ruim 3300 leden, komt naar voren dat 56 procent van de mannen die om loonsverhoging vragen dit gehonoreerd krijgt. Bij vrouwen is dat slechts 42 procent. Ook krijgen mannen bij een goede beoordeling meer dan twee keer vaker loonsverhoging dan vrouwen.

"Er is nog steeds sprake van een loonkloof", zegt Fortuin. "Veel werkgevers zeggen dat het bij hun niet aan de orde is, omdat het goed geregeld is in de cao. Maar in de praktijk blijkt dat er buiten de cao incidentele beloningen plaatsvinden en dat gebeurt vaker bij mannen dan bij vrouwen."

Wees open over je salaris

Het ligt volgens Fortuin zeker niet aan vrouwen die niet assertief genoeg zouden zijn. Het ligt wel aan de werkgever. "Leg het vergrootglas op de cao en hoe transparant het beloningssysteem is. Wees open en eerlijk over waarom de een wel loonsverhoging krijgt en de ander niet."

Het komt volgen Fortuin ook door het feit dat praten over het salaris in Nederland een taboe is. "Daar praten we op de werkvloer niet over." De transparantie rondom lonen kan volgens hem dan ook een heel stuk beter.

"Slechts vijftig procent van de werknemers weet wat zijn of haar directe collega verdient. Weet je dat jouw collega net loonsverhoging heeft gekregen? Ga bij de koffieautomaat het gesprek aan en vraag hoe hij of zij dat voor elkaar heeft gekregen."

Heb jij het vermoeden dat er bij jou sprake is van ongelijke beloning? Meld dit dan bij het CNV. Zij controleren of er inderdaad sprake is van ongelijke beloning en kunnen dan het gesprek met de werkgever of HR aangaan.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie