Binnenland
NTR

Door je bewindvoerder nog verder in de schulden

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Door je bewindvoerder nog verder in de schulden

In Nederland zijn er zo’n 1,4 miljoen huishoudens die problematische schulden hebben of die hier risico op lopen. Dit aantal is de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Je kunt in aanmerking komen voor een zogeheten bewindvoerder die jouw schulden beheert, maar daar gaat het vaak mis. Kwesties bespreekt de misstanden.

Dit ging ook mis bij Lydia Nekkers. Zij had 18.000 euro schuld en dit is opgelopen tot 56.000 euro terwijl zijn onder toezicht stond van een bewindvoerder. "Van de bewindvoering vind ik het niet normaal dat zij ook nog eens lopen te ouwehoeren met geld van mensen die het al moeilijk hebben", aldus Lydia.

Bewindvoerder

Wie onder bewind staat mag niet meer zelf beslissen over zijn goederen en vermogen. Maar hij blijft handelingsbekwaam. Een rechter oordeelt of je een traject van drie jaar in mag waar een bewindvoerder voor het huishoudboekje zorgt. Hij of zij bepaalt vervolgens van hoeveel geld je rond moet komen. Dit is meestal net genoeg om eenvoudig van te leven en de maand door te komen.

In Overijssel zijn er bewindvoeringsbureaus die gefraudeerd hebben. De recher ziet toe op de kwaliteit van de bewindvoering en deze bureaus is bewindvoering dan ook ontzegd. Mathieu Verhoeven, persrechter van rechtbank Overijssel: "Iemand kan dus al een jaar klieren of rekeningen niet betalen waardoor je schulden krijgt, renten en kosten. Dit zien wij pas een jaar later, dat is een groot probleem."

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiële kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie