Binnenland

Lot Marslander Schiaparelli blijft nog onduidelijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lot Marslander Schiaparelli blijft nog onduidelijk

Het is nog steeds onduidelijk of Marslander Schiaparelli veilig is geland op Mars. Op een persconferentie maakte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bekend dat het nog niet duidelijk hoe Schiaparelli eraan toe is. "Daarvoor moet eerst alle data zijn geanalyseerd."

Tot 50 seconden voor de landing functioneerde Schiaparelli zoals verwacht, maar daarna verloor ESA het contact.

Verslaggever Jeroen de Jager is bij ESA in Darmstadt en vertelt op NPO Radio 1 hoe daar wordt gereageerd op het nieuws:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het ruimtevaartuig TGO, de Trace Gas Orbiter, draait sinds gisteren met succes in een baan om de rode planeet. De TGO gaat gassen in de atmosfeer opsporen. Dat onderzoek is belangrijk voor de zoektocht naar (vroeger) leven op Mars. Concentraties methaan kunnen een biologische oorsprong hebben, maar ook een andere.

De twee ruimteverkenners zijn samen gelanceerd. Afgelopen zondag maakte Schiaparelli zich los van de TGO om koers te zetten naar het Marsoppervlak.

Mislukking

Het is de tweede Europese Marslanding. De eerste poging, van de Beagle 2 in 2003, mislukte. De verkenner werd pas elf jaar later teruggevonden. Toen bleek dat de zonnepanelen niet waren opengegaan. Daardoor bleef de antenne verborgen en konden de lander en de aarde niet met elkaar communiceren.

Lees ook: 'Marslanding meer demonstratie dan wetenschappelijke missie'

Ster advertentie
Ster advertentie