Binnenland

Het ‘Eskimoland’ van Niko Tinbergen

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Het ‘Eskimoland’ van Niko Tinbergen

De jonge bioloog Niko Tinbergen is net gepromoveerd wanneer hij in 1932 op expeditie gaat naar Groenland. Samen met zijn vrouw brengt hij een jaar door aan de oostkant van het gigantische eiland. Daar doet Tinbergen niet alleen onderzoek doet naar franjepoten, tapuiten en sneeuwgorzen, maar ook de gewoontes van de Groenlanders bestudeert. Daar werd in feite al de grondslag gelegd voor zijn latere gedragsonderzoek bij dieren, waarvoor Tinbergen later de Nobelprijs zou krijgen.

Boek over beslommeringen

Naast de wetenschappelijke publicaties schreef hij ook een boek over z'n dagelijkse beslommeringen tijdens de expeditie: 'Eskimoland'. Het boek verscheen voor het eerst en het laatst in 1934, in een kleine oplage. Maar nu wordt 'Eskimoland' opnieuw uitgegeven. Bioloog en poolreiziger Ko de Korte trad in de jaren 70 in de voetsporen van Tinbergen bij zijn onderzoek naar kleinste jagers op Groenland, las daarvóór al het boek en komt ook na herlezing tot de conclusie dat Tinbergen op een bijzondere manier zijn reis heeft beschreven.

Eskimo of Inuit

Men dacht lange tijd dat het woord Eskimo terug was te voeren zijn tot het woord aškipow, dat in het Cree (ook een Algonkische taal) 'rauwvleeseter' betekent, maar deze verklaring is inmiddels achterhaald. Waarschijnlijker is dat de term Eskimo afkomstig is uit de Montagnais-taal. In deze taal betekent het 'pelsjager op sneeuwschoenen'. Omdat de inheemse bewoners van Groenland een door hun zelf gekozen naam prefereerden boven een door anderen opgelegde naam, worden de bewoners tegenwoordig Inuit genoemd.

Eskimoland

Maar wat betekent Inuit?

Weet jij het antwoord op de bovenstaande vraag? Vul dan het formulier in op de Vroege Vogels site en misschien wint u het boek ‘Eskimoland’ van Niko Tinbergen.

Tip: Luister goed naar de bovenstaande Vroege Vogels reportage met bioloog en poolreiziger Ko de Korte op NPO Radio1.

Eskimoland - Niko Tinbergen - Van Oorschot - ISBN: 9789028261976

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie