Binnenland
NOS

Wat gaat het nieuwe IPCC-klimaatrapport brengen?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gaat het nieuwe IPCC-klimaatrapport brengen?

Na een slopend proces van veertien dagen, hebben regeringen van over de hele wereld ingestemd met een nieuw wereldwijd VN-klimaatrapport. Deze keer gaat het over oplossingen om ernstige klimaatverandering tegen te gaan. Het rapport van het IPCC wordt later vandaag officieel gepresenteerd op een wereldwijde persconferentie.

IPCC komt vandaag met nieuw klimaatrapport

"Dit rapport gaat meer dan andere rapporten over wanneer de wereld afscheid moet gaan nemen van fossiele brandstoffen", vertelt klimaatspecialist van de NOS Heleen Ekker in het NOS Radio 1 Journaal.

Ingrijpend

Het zal voor sommige landen moeilijker zijn om afscheid te nemen dan voor anderen. "Voor landen die olie en gas produceren is dat heel lastig en ingrijpend", legt Ekker uit. "Maar ook voor armere landen die net een beetje economisch groeien, die zien de bui ook al hangen. Andere energiebronnen zijn geregeld duurder. Zo'n land heeft geen zin dan om alle kolencentrales uit te zetten."

Voor die landen wordt de energietransitie zwaar. "Dat zie je ook wel tijdens de mondiale klimaattoppen. Dan gaat het vaak over de verdeling en hoe de landen dan de afspraken moeten maken. Maar nu zie je het ook al tijdens dit soort wetenschappelijke rapporten en bijeenkomsten."

Andere rapporten

het IPCC heeft al vaker rapporten gepubliceerd over het klimaat. Dit rapport gaat om een derde deel in een reeks rapporten die het IPCC eens in de zeven jaar uitbrengt. "Het eerste deel kwam vorig jaar augustus. De conclusie daarvan was dat de huidige opwarming sneller gaat dan in enkele duizenden jaren. Het tweede deel kwam in februari. Daarin stond dat de gevolgen erger waren dan verwacht. Het derde deel gaat over oplossingen", vertelt Ekker.

Fossiele brandstoffen

In dit rapport staat er dus wanneer de wereld echt moet stoppen met fossiele brandstoffen, voordat de klimaatdoelen volledig uit het oog raken. "Klimaatwetenschappers worden steeds bezorgder. ze zeggen dat de anderhalve graad opwarming alleen nog maar gehaald kan worden als de wereld vanaf nu heel snel en grootschalige actie onderneemt en daarmee het verbranden van fossiele brandstoffen snel mee terugdringt."

RJN IPCC

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie