Binnenland
NOS

Aardbeving van 3,1 in provincie Groningen, zwaarste in bijna een jaar

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aardbeving van 3,1 in provincie Groningen, zwaarste in bijna een jaar

Inwoners in het aardbevingsgebied in Groningen zijn vannacht weer opgeschrikt door een aardbeving. Die had volgens het KNMI een kracht van 3,1. Het epicentrum lag bij het dorp Wirdum, tussen Loppersum en Appingedam. Het gaat om de krachtigste beving in het gebied in bijna elf maanden. Op 16 november vorig jaar was er een beving van 3,2 met als epicentrum Garrelsweer.

Inwoners schrokken wakker van de klap, zo ook Ger Warink uit Loppersum. "Dan zit je voor de zoveelste keer rechtop in bed en volgens mij de halve provincie, want mijn telefoon stroomde over met zelfs berichten uit het centrum van Groningen.” Hij heeft al meerdere aardbevingen meegemaakt, maar het went volgens hem nooit. “De adrenaline schiet uit je oren als zo’n klap eraan komt. Het gaat zo onverwachts."

KNMI: een zware aardbeving

Het KNMI spreekt van een zware aardbeving en gaat er ook vanuit dat er schade is. Daar is nu nog geen beeld van, maar burgemeester Ben Visser van de gemeente Eemsdelta verwacht dat er later vandaag meer duidelijk wordt. “Wij geven standaard een bericht uit waar mensen de schade kunnen melden en in de loop van de dag krijgen we wel informatie over hoeveel meldingen dat zijn.”

De zwaarste aardbeving in het gebied is in 2012 gemeten. Die beving was in Huizinge en had een kracht van 3,6. Die van vandaag hoort volgens het KNMI bij de tien krachtigste.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie