Binnenland
AVROTROS

Muziek op onze uitvaart wordt steeds diverser

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Muziek op onze uitvaart wordt steeds diverser

De Italiaanse zanger Andrea Bocelli heeft voor het eerst in vijftien jaar een nieuw album uitgebracht: reden om zijn carrière te bespreken in het Radio 1-Journaal. Muzieksamensteller Angelique Stein had het over de enorme populariteit van het nummer Time To Say Goodbye. Volgens haar is het de onbetwiste nummer één bij uitvaarten.

Dat het lied toepasselijk is voor een definitief afscheid is wel bekend, maar is het inderdaad de absolute nummer één?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat draai je op je uitvaart?

Popmuziek steeds populairder

Over de rol van uitvaartmuziek spraken we onderzoeker Janieke Bruin. Aan de Universiteit van Tilburg promoveert zij op dit onderwerp. In de afgelopen vijftig jaar is er volgens haar heel veel veranderd in de uitvaartmuziek.

Vroeger werd er nog veel naar klassieke en religieuze muziek geluisterd, maar nu is eigenlijk alles mogelijk. "Vijftig jaar geleden was het standaard dat er bij een uitvaart naar drie muziekstukken werd geluisterd, waarvan Waarheen, Waarvoor er dan meestal een van was. Nu is er vraag naar meer muziekstukken en is de diversiteit ook een stuk groter", aldus Bruin.

Uitvaartverzorgers zijn het oneens

Of Time to Say Goodbye de onbetwiste nummer één is op de uitvaart kan Bruin niet met zekerheid zeggen. Daarvoor wenden we ons tot de 'Uitvaartmuziek Top 10'. Maar wat blijkt, er circuleren meerdere toplijsten voor de uitvaartmuziek, opgesteld door diverse grote uitvaartverzorgers die over de data van een groot aantal diensten beschikt.

Wat blijkt: de verschillende uitvaartverzorgers zijn allesbehalve eensgezind over de hitlijst. Waar Dela inderdaad het duet van Andrea Bocelli en Sarah Brightman, Time To Say Goodbye, op één heeft staan, gaat bij Yarden die eer naar Claudia de Breij’s Mag Ik Dan Bij Jou, terwijl Uitvaart.nl weer Schuberts Ave Maria bovenaan heeft staan.

Afscheid nemen bestaat niet (meer)

Kortom, Bocelli als onbetwiste nummer één voor uitvaartdiensten? Dat is helaas fictie. Onderzoekster Bruin biedt een uitleg waarom dat misschien zo is. Volgens haar is onze relatie met de dood veranderd. "Waar het eerder voelde alsof de relatie die we hadden met onze dierbare werd doorgesneden, zetten we die relatie nu juist voort. De herinneringen blijven altijd bij ons", aldus de onderzoekster.

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie