Binnenland
BNNVARA

Toenemende drukte in natuur kan bedreiging vormen voor rust en ruimte broedende vogels

foto: Boswachter Ruben Vermeer. Bron: Henny Radstaakfoto: Boswachter Ruben Vermeer. Bron: Henny Radstaak
  1. Nieuwschevron right
  2. Toenemende drukte in natuur kan bedreiging vormen voor rust en ruimte broedende vogels

Natuurorganisaties maken zich zorgen om de toegenomen drukte in de natuur. Sinds de corona-pandemie zoeken steeds meer mensen de natuur op, maar juist op dit moment begint het broedseizoen van heel veel vogelsoorten. En dat kan voor problemen zorgen, laten Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, alle Provinciale Landschappen en het Goois Natuurreservaat weten in Vroege Vogels.

Drukte in de natuur

"Het is mooi dat er steeds meer interesse in de natuur is, maar nu is het moment dat vogels rust en ruimte nodig hebben om te gaan nestelen en broeden. We willen ervoor zorgen dat de toegenomen drukte er niet toe leidt dat de natuur daarvan de dupe is", zegt boswachter Ruben Vermeer van Natuurmonumenten. "Het is van belang dat bezoekers beseffen dat ze in het voorjaar de kraamkamer van Moeder Natuur betreden."

'Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur'

In veel gebieden hangen daarom vanaf nu borden en spandoeken met de tekst 'Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur'. De natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn.

Op de Sallandse Heuvelrug is ruim twee weken eerder dan normaal een groot gebied afgesloten. Het gaat niet alleen om het terrein waar het zeldzame korhoen broedt, maar waar ook boomleeuweriken, roodborsttapuiten en veldleeuweriken hun nest maken.

Kwetsbaar natuurgebied. Bron: Henny Radstaak

Afsluiten kwetsbare gebieden

In heel Nederland sluiten terrein beherende organisaties de kwetsbare gebieden nu af. Zo zijn bijvoorbeeld in Flevoland de wandel- en fietspaden rondom De Lepelaarplassen afgesloten tijdens het broedseizoen van de zeearenden en is in het Fochteloërveen het fietspad dicht om de daar broedende kraanvogels rust te gunnen. Als bezoeker zal je op veel meer plekken in het land tegen afgesloten terreinen aanlopen.

Op de hei van de Sallandse Heuvelrug hebben vrijwilligers tijdens de drukke momenten in het weekend vastgesteld dat er gemiddeld elke minuut een wandelaar voorbijkomt. "Je kunt je voorstellen dat als er elke minuut iemand voorbijloopt, een broedende vogel er niet aan toe komt om voedsel bij elkaar te halen om z’n jongen groot te brengen", zegt boswachter Ruben Vermeer. "Wij vragen bezoekers om die gesloten kwetsbare gebieden echt niet in te gaan, om niet van de paden af te gaan, de hond aan de lijn te houden en afval op te ruimen."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie