Binnenland
NOS

Nieuw: biologische diesel, maar is het ook duurzaam?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw: biologische diesel, maar is het ook duurzaam?

Dieselbrandstof is smerig, vervuilend en slecht voor het milieu. Steeds meer binnensteden raken zelfs verboden terrein voor auto's op diesel. Producenten zetten de diesel liever nog niet bij het grof vuil en komen nu met een alternatief voor fossiele diesel: blauwe diesel, gemaakt van afvalproducten.

Video niet beschikbaar

Acht tankstations in Friesland gaan de brandstof, gemaakt van bijvoorbeeld gebruikt frituurvet en industriële afvalstoffen, verkopen. Producent Pieter Zonneveld is enthousiast: "Het levert een CO2-reductie tot wel 90 procent op en ook de uitlaatemissies gaat flink naar beneden."

De gebruiker moet er wel iets dieper voor in de buidel tasten: het scheelt zo'n 18 cent per liter. "Maar als we droge voeten willen houden, moeten we toch iets doen tegen de klimaatverandering", aldus Zonneveld.

Schoner, maar ook nadelen

Marie-Claire van den Berg van Milieu Centraal is wat gematigder: "Het is flink schoner, maar er kleven ook nadelen aan." Ze wijst er op dat er te weinig afvalstoffen in Nederland zijn. Daarom moet er geïmporteerd worden, wat weer CO2-uitstoot oplevert.

Het type afvalstof kan het duurzame karakter ook weer verminderen. "Als het bijvoorbeeld van palmolie wordt gemaakt, werkt het zelfs averechts en is het slechter voor het milieu. Bij gebruik van koolzaadolie of zonnebloemen gaat het weer ten koste van landgebruik voor voedsel", aldus Van den Berg.

Duurzame diesel? Het kan!

Voor een echt duurzame reis raadt de actievoerder daarom de trein aan. Wie toch de auto neemt, kan altijd nog beter een hybride of elektrische auto aanschaffen, zegt ze.

Ster advertentie
Ster advertentie