Binnenland
BNNVARA

Subsidies voor weren wolf minder interessant voor grote veehouders

foto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Subsidies voor weren wolf minder interessant voor grote veehouders

Veehouders zijn extra druk nu de wolf definitief terug is in Nederland. Om hun dieren te beschermen tegen aanvallen van het roofdier worden onder andere wolvenwerende rasters en kuddebewakingshonden ingezet. Hiervoor zijn vaak subsidies beschikbaar, maar die worden lang niet altijd aangevraagd. Vroege Vogels spreekt met schaapskuddebeheerder Paul Aalbers en de Gelderse wolvenconsulent Johan Wesselink.

Wolvenconsulent 3 sept 23

Verdubbeling arbeid

De schapen van Aalbers zijn al vier keer geconfronteerd met de wolf. Het ging telkens om schaapskuddes met herder (kuddes die zonder rasters 'vrij' rondlopen in een gebied). Drie keer had de wolf succes en kon hij een schaap doden, één keer kon een kuddebeschermingshond een aanval voorkomen.

Die kuddebeschermingshonden zijn aangeschaft ter preventie van wolvenaanvallen, net als wolvenwerende rasters. De aanschaf én het onderhoud van beide zijn duur en kosten veel extra tijd. Aalbers: "Over het algemeen kun je zeggen dat de arbeid minimaal is verdubbeld."

chevron right
chevron right
foto: Vroege Vogels

Subsidies beschikbaar

Er zijn subsidies beschikbaar voor het beschermen van vee tegen de wolf. Deze zijn per provincie verschillend. In Gelderland kunnen geiten- en schapenhouders subsidie aanvragen wanneer ze in het voornaamste leefgebied van de wolf hun vee hebben. Maximaal 20.000 euro kan daarbij per veehouder worden uitgekeerd. Volgens Wesselink kan dit bedrag niet hoger, "omdat we in een subsidieregeling zitten die aan Europese eisen moet voldoen".

Regeling niet toereikend voor grotere veehouders

De subsidieaanvragen willen daarom volgens Wesselink nog niet echt vlotten, omdat ze vooral interessant zijn voor hobbyboeren. De regeling is vaak niet toereikend voor grotere veehouderijen en worden daarom met name door hen niet aangevraagd. "Daar zijn de arbeid en kosten te hoog voor de marge die je hebt op de verkoopprijs van de schapen", aldus Wesselink.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie