Binnenland
MAX

Voetbalwedstrijd zonder uitstoot: 'In de voetballerij staat niet iedereen meteen te juichen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voetbalwedstrijd zonder uitstoot: 'In de voetballerij staat niet iedereen meteen te juichen'

Komende vrijdag moet de voetbalwedstrijd FC Dordrecht - TOP Oss de eerste klimaatneutrale wedstrijd worden in het betaald voetbal. Daarvoor zijn er ontzettend veel mooie oplossingen bedacht om zo milieuvriendelijk mogelijk te zijn, vertelt initiatiefnemer Leon Vlemmings in Villa VdB. En er is ook al internationale belangstelling.

Een klimaatneutrale voetbalwedstrijd, is dat mogelijk?

Om de uitstootloze wedstrijd voor elkaar te krijgen is er over van alles nagedacht, vertelt Vlemmings, innovatiemanager bij de thuisploeg. Een van de meest vervuilende aspecten is bijvoorbeeld het reizen door spelers, scheidsrechters en fans van en naar het stadion. "De mobiliteit is een belangrijk punt geweest. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de materiaalman die op een benzinemaaier over het veld rijdt. Dan komt er iemand met een duurzame robot om dat over te nemen."

Niet iedereen staat te juichen

Ook over het bekende broodje bal op de tribune is nagedacht. Vlees heeft een grote ecologische voetafdruk en daarom staan er foodtrucks die enkel veganistische gerechten serveert. Het klinkt mooi, toch werd het idee niet altijd met open armen door iedereen ontvangen.

Vlemmings: "Als je iets nieuws doet, en zeker in de voetballerij, zit niet iedereen te juichen. Je krijgt ook weerstand. Maar ook dat is goed." Tijdens het proces zag hij eigenlijk twee typen mensen: "Het zijn mensen die denken in beperkingen of het zijn mensen die denken in oplossingen. Maar al met al; het is niet te geloven hoeveel fun en samenwerking dit geeft om tot oplossingen te komen."

La Liga

Het idee ontstond na het zien van een filmpje van een circulair dancefestival, DGTL. "Het idee van een klimaatwedstrijd ontstond eigenlijk per ongeluk nadat we dat filmpje hadden gedeeld in ons netwerk. Dus we kunnen in het voetbal ook leren van andere takken van sport", lacht Vlemmings.

Er is nu ook al internationale belangstelling voor de uitstootloze wedstrijd, onder andere vanuit La Liga, de Spaanse competitie. "Ze willen met een delegatie van Real Madrid, FC Barcelona en Sevilla naar Dordrecht komen om te kijken hoe we het hier organiseren. En we delen alle kennis met alle clubs en ook graag met hen."

2030

Het is ook de bedoeling dat de wedstrijd zorgt voor bewustwording op langere termijn. "Een aantal dingen moeten blijvend zijn. De KNVB is hier ook sterk bezig om samen met clubs naar 2030 te werken."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie